Podgrijavanje

I Plavšić povezala Ćelu i Aliju

Vijesti / Flash | 02. 11. 2016. u 09:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je Srni kako izjava lidera SBB-a Fahrudina Radončića da iza ubojstva srpskog svata stoji SDA nije ništa novo, naglasivši da se Aliji Izetbegoviću žurilo da počne rat, te da ubojica srpskog svata Ramiz Delalić Ćelo ništa nije radio bez njegove dozvole.

Privatni Ćelin zatvor

"Već se i prije toga osjetilo da se nešto događa u BiH, jedna napeta situacija. Očito je bilo da je Alija Izetbegović tražio povod za rat", rekla je Plavšić, podsjetivši da je Ramiz Delalić Ćelo uhitio njezinog brata i snahu, kao i akademika Milorada Ekmečića i odveo u svoj privatni zatvor.

Istaknula da Delalić ništa nije radio bez Izetbegovićeve dozvole, odnosno, Delalić je bio izvršitelj onoga što je Izetbegović smislio, te da je on kriminalcima davao odlikovanja, pa ih poslije likvidirao.

Plavšić je navela da Radončićevo svjedočenje nije nikakvo otkriće i da je ubojstvo srpskog svata izvršio čovjek po Izetbegovićevom nalogu, odnosno da je Ramiz Delalić Ćelo bio njegova "desna ruka".

"Tko je naredio da mi se snaha i brat uhite? Kakve su oni veze imali s politikom SDS-a? Nikakve. Nije Ramizu Delaliću palo na pamet - hajde daja njih uhitim. Nego mu je naređeno da to uradi. On je bio izvršitelj", navela je Plavšić.

Razgovor o nogometu

Ispričala je kako joj je u dva sata noću Ćelo telefonom javio da se njezin brat i snaha nalaze u njegovom privatnom zatvoru, kao i akademik Milorad Ekmečić, za koga je Ćelo rekao "onaj ludi profesor".

"A taj, za kojeg je rekao 'ludi profesor', bio je profesor akademik Milorad Ekmečić, s kojim je bila i njegova supruga. Ja sam mu predložila da dođem tamo, jer su ih uhitili zbog mene. A on mi kaže: 'Ako ti dođeš, ja ću tebe na tri komada razrezati!'", navela je Plavšić.

Kaže kako je sve to slušao njezin brat, koji joj je telefonom rekao da ne dolazi i da oni nešto tamo "raspravljaju o nogometu".

"Možete misliti! Ja tražim da razgovaram s profesorom Ekmečićem i vidim da teško govori. Kaže mi: 'Krv mi curi'. Ne znam šta je Ekmečić rekao, ovaj ga je (Delalić) udario šakom u glavu. Od tih batina Ekmečić se do kraja života povijao i hodao pognuto, kao pod kutom od 90 stupnjeva", navela je Plavšić u izjavi Srni.

Uvijek ista šema

Podsjetila je kako se na tadašnjim sjednicama Predsjedništva BiH, čija je bila članica, zajedno s profesorom Nikolom Koljevićem, raspravljalo o ubojstvu srpskog svata i da je Alija Izetbegović bio rezolutan da se taj slučaj mora hitno ispitati, da se mora pronaći ubojica i tko je pucao na srpske svatove.

Nakon tih napadnih riječi Alije Izetbegovića, Plavšić kaže kako je počela sumnjati, a posebno nakon što je na jednoj od sjednica rekao da postoji sumnja da su slučaj "srpskog svata" inscenirali Srbi.

"Ja sam ga već u nekoliko ranijih slučajeva dešifrirala... Užas jedan. Jednostavno kao da sam očekivala tako nešto, poznavajući ga. A vidite da se ta metoda cijelo vrijeme ponavljala za vrijeme rata. Oni naprave nešto, pa optuže Srbe. To je ista šema za Markale, za red za kruh...", rekla je Plavšić.

Podsjetila je kako je u svim tim slučajevima, gdje su optuženi Srbi, svjedočio jedan vještak - Hrvat Berko Zečević i da se, kada se sve analizira, primjećuje uvijek ista šema tragedije.

"Ispod nečega je eksploziv i noge odoše. Znači, ide receptura iz jednog centra. Nikoga ne optužujem, ali je to tako. Počelo je s tom metodom da oni nešto urade, a da se optuže Srbi", rekla je, navodeći kao primjer sjednicu Predsjedništva na kojoj je Alija Izetbegović rekao da ima neke informacije da su Srbi isprovocirali događaj ubojstvo srpskog svata.

Dodala je kako ne vjeruje da će nakon svih ovih saznanja doći do promjene shvaćanja istine o počecima i uzrocima rata u BiH u zapadnim medijima i Haaškom tribunalu.

"Oni da promijene mišljenje? Nema govora. Svi oni su imali neke debele razloge, zašto su za vrijeme, a i prije rata stali na stranu muslimana. Ne samo Haaški sud, nego uopće politika, a sud je odraz te politike", rekla je Plavšić za Srnu.

Kopirati
Drag cursor here to close