Tranzitno područje

Iako nema velikog priliva migratana, policija je na oprezu

Vijesti / Flash | 21. 03. 2017. u 08:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH nije izložena masovnom migracijskom pritisku, ali migranti iz zemalja visokog migracionog rizika pojedinačno i u manjim grupama nastoje da koriste teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU''¸, potvrđeno je Srni u Graničnoj policiji.

"Aktualna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje već duže boravi veći broj migranata, ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i BiH", ocjenjuju u Graničnoj policiji BiH.

Jedinica Granične policije Bijeljina u siječnju je u dva slučaja ilegalnog prelaska otkrila pet državljana Sirije i po dva državljanina Afganistana i Iraka, potvrđeno je Srni u Graničnoj policiji BiH.

U veljači je u devet slučajeva u ilegalnom prelasku granice pronađeno 13 državljana Pakistana, pet Avganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine, a otkrivena je i jedna osoba bez državljanstva, te četiri ilegalna migranta s područja Kosova.

Pripadnici Jedinice granične policije Bijeljina su, u suradnji sa službenicima Centra javne sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, 25. veljače otkrili dvije grupe ilegalnih migranata u blizini graničnog prijelaza Rača.

Pronađenih 20 osoba afroazijskog porijekla predano je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su pokrenuli proces njihove readmisije, propisane Sporazumom o readmisiji sa Srbijom, javlja Srna.

Na carinskom terminalu u Rači 13. ožujka su, prilikom pregleda kamiona iz Srbije, otkrivena tri ilegalna migranta, dva Indijca i Pakistanac bili su sakriveni u tovarnom prostoru kamiona u kojem je državljanin Srbije prevozio ivericu iz Rumunjske u BiH.

U Graničnoj policiji BiH navode da otkriveni ilegalni migranti uglavnom surađuju sa policijom i daju izjave o ljudima koji su im pomogli oko ilegalnog prelaska granice, a do sada nisu evidentirani nikakvi incidenti prilikom otkrivanja migranata.

"Migranti u BiH uglavnom ulaze pješke, zaobilazeći granične prelaze, a u nekoliko slučajeva otkriveni su kao slijepi putnici u teretnim vozilima. Granična policija BiH u martu 2017. pojačala je kontrolu teretnih vozila na granici sa Srbijom i Crnom Gorom prilikom ulaska u BiH", istaknula je glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković.

Prema njenim riječima, s ciljem nadziranja granice poduzima se niz preventivnih i represivnih mjera i radnji kao što su patroliranje, nadzor i promatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, a sprovode se i operativne akcije i mješovite patrole.

Kako bi se što uspješnije borili s ilegalnim migracijama i drugim oblicima prekograničnog kriminala, Granična policija BiH sudjeluje u identifikaciji i zaprečivanju mjesta pogodnih za ilegalne prelaske granice, što predstavlja jednu u nizu metoda koje doprinose efikasnijem nadzoru.

Projektom zaprečivanja lokacija pogodnih za ilegalni prelazak kopnene granice motornim vozilima između BiH i Hrvatske, 2008. godine je zapriječeno 68 lokacija, od 118 identifikacijskih na teritoriju BiH.

Projektom zaprečivanja sporednih putova pogodnih za ilegalni prelazak granice između BiH i Crne Gore identificirane su 44 lokacije pogodne za ilegalne prelaske, od čega su 22 zapriječila nadležna tijela BiH, a 22 lokacije nadležna tijela Crne Gore.

Između BiH i Srbije realiziraju se aktivnosti na zaprečavanju 13 identificiranih lokacija, a 2015. godine parafiran je "Elaborat zaprečivanja putnih pravaca pogodnih za ilegalni prelazak granice između BiH i Srbije prijevoznim sredstvima".

U Graničnoj policiji kažu da se ovo zaprečivanje obavlja kamenim blokovima ili rampama, a zapriječena mjesta redovno nadziru službenici Granične policije BiH i ministarstava unutarnjih poslova susjednih zemalja.

U 2016. godini Granična policija BiH je sa kolegama iz ministarstava unutarnjih poslova Srbije, Hrvatske i Crne Gore realizirala 3.638 mješovitih patrola.

Kopirati
Drag cursor here to close