Veleposlanstva i gospodarske komore

IDDEEA dobila punu podršku za uvođenje kvalificiranog elektronskog potpisa

Agencija za identifikacijske dokumente dobila je punu podršku od strane veleposlanstava i gospodarskih komora za uvođenje elektronskog potpisa.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2024. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine dobila je snažnu podršku od strane veleposlanika nekoliko zemalja i međunarodnih gospodarskih komora koje djeluju u BiH za uspješno uvođenje kvalificiranog elektronskog potpisa.

U zajedničkom otvorenom pismu podrške, veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije, Švicarske i Švedske, zajedno s međunarodnim ekonomskim predstavnicima, uputili su podršku Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za napore u digitalnoj transformaciji države.

Veleposlanici i ekonomski predstavnici su u svom pismu naglasili da je digitalna transformacija ključna komponenta modernizacije i napretka svake države, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Posebno su naglasili važnost usklađivanja postojećih zakona vezanih za elektronski potpis s regulativama Europske unije.

Posebno podržavaju inicijativu Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine za uvođenje kvalificiranog elektronskog potpisa za fizička lica.

Veleposlanici su naglasili važnost omogućavanja široke upotrebe elektronskog potpisa za građane kao preduvjeta za uvođenje raznih digitalnih servisa. U svom zajedničkom pismu, pozvali su sve nadležne institucije, uključujući Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, da poduzmu sve potrebne korake kako bi se ovaj proces olakšao i ubrzao.

"Potrebno je pružiti podršku i financijske resurse Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH kako bi mogli distribuirati kvalificirani elektronski potpis građanima besplatno i efikasno", ističe se u otvorenom pismu podrške.

U zaključku, veleposlanstva i njihove gospodarske komore u Bosni i Hercegovini izrazile su spremnost za pružanje potpune podrške i saradnje s ciljem unapređenja digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close