CSU-CDU

Imigranti neće morati kod kuće govoriti njemački

Vijesti / Flash | 09. 12. 2014. u 08:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel distancirala se od uglavnom ismijanog prijedloga bavarskih konzervativaca da imigrantske obitelji kod kuće moraju govoriti njemački jezik ako žele ostati u Njemačkoj.

Prijedlog Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke kancelarkinih Kršćanskih demokrata (CDU), izazvao je ovoga vikenda zgražanje, a mediji su ga nazvali diskriminirajućim, dok su ga karikaturisti ismijavali. To nije dio koalicijskog sporazuma i nije vladina politika, rekao je glasnogovornik kancelarke Steffen Seibert.

Ipak, dodao je da vlada smatra kako je znanje njemačkog jezika ključno za integraciju imigranata i njihov uspjeh u školi i na poslu. Čini se da je CSU ublažio svoj izvorni prijedlog, prenose mediji pozivajući se na novi nacrt dokumenta u kojem se kaže da bi imigrante trebalo motivirati da pričaju njemački u svakodnevnom životu.

Taj je prijedlog odgovor na rastuće protuimigrantsko raspoloženje u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, potaknuto dolaskom ljudi iz istočnoeuropskih članica EU-a i tražitelja azila izbjeglih pred ratom u Siriji.

Neki političari u CSU-u zabrinuti su da bio dio tradicionalnih birača mogao prijeći u Alternativu za Njemačku (AfD), novu euroskeptičnu stranku koja se zauzima za oštriju imigrantsku politiku.

Kopirati
Drag cursor here to close