Optuženi ravnatelj

Inspekcija spriječila novo nezakonito zapošljavanje u Zavodu za javno zdravstvo

Vijesti / Flash | 10. 10. 2016. u 10:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspekcija rada Ministarstva zdravstva , rada i socijalne skrbi utvrdila je da je direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije protuzakonito uposlio i Munira Mehovića.

Ovo je drugo takvo zapošljavanje u Zavodu nakon što je direktor Čokalović odobrio uposlenje Dalile Ivanković po natječaju iz 2008. godine unatoč nedostatku kvalifikacija za to radno mjesto. Mehović je inače djelatnik Univerziteta Džemal Bijedić, koji je bio mentor pri izradi njezinog magistarskog rada nakon kojeg je Ivanković i zaposlena.

Čolaković je zbog toga i zaradio optužnicu za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja u svezi nezakonitog zapošljavanja u kemijski laboratorij Zavoda, a prema nalazu inspekcije, unatoč tome, nastavlja svoju praksu.

Kako doznajemo, Mehović je doveden na mjesto voditelja laboratorije dok Dalila Ivanković ne stekne potrebno radno iskustvo. No, riječ je o upošljavanju po ugovoru o djelu nije u skladu sa Zakonom o radu.

''S obzirom da su inspekcijskim nadzorom utvrđene nepravilnosti i nedostatci koji se odnose na radno angažiranje Mehović Munira, županijski inspektor rada će u s kladu sa Zakonom propisanim ovlastima, Zavodu za javno zdravstvo HNŽ, kako poslodavcu rješenjem narediti otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i nedostataka u određenom roku'', navodi se u rješenju županijske inspekcije.

Doznajemo i kako će radnici nakon ovoga nalaza inspekcije obavijestiti županijsko Tužiteljstvo i zahtijevati proširenje krivične prijave posebice jer, kako tvrde, ni 10 mjeseci nakon nezakonitog upošljavanja i dalje drži ovaj laboratorij obezglavljeno bez stalno uposlenog voditelja.

Također, doznajemo kako je Čolaković pripremio prijedlog izmjena Pravilnika o organizaciji rada Zavoda i sistematizaciji radnih mjesta te ga dostavio sindikatu Zavoda na konsultacije a u kojem po drugi put predlaže Upravnom vijeću izmjenu uvjeta pravilnika za radna mjesta u kemijskom laboratoriju.

U prijedlogu se navodi jedno dodatno radno mjesto u laboratoriju a to je stručni suradnik za sanitarnu kemiju i kemijsku dijagnostiku za koja se, osim zvanja diplomirani inženjer kemije, posebno dodaje i VSS drugi ciklus studija po Bologni.

''Samo se na ovim radnim mjestima predviđenim za kemijski laboratorij dodaje u zagradi i naznačava zvanje magistra kemije kako da bi naznačio i namjestio ovo zvanje koje posjeduje Dalila Ivanković a naznačava ga iz razloga što to nije naziv ekvivalent za diplomirani inženjer kemije gdje je pravilan naziv magistar kemijskog inženjerstva'', navodi naš izvor upućen u novi prijedlog pravilnika, kojeg je Upravno vijeće već jednom odbilo.

Prema optužnici Županijskog tužiteljstva HNŽ-a, koja je potvrđena početkom rujna, Čolakoviću se spočitava da je 16. siječnja ove godine, radeći na poslovima ravnatelja ovog zavoda, a u namjeri da drugom pribavi korist iskorištavanjem svojih ovlasti odgovorne osobe i službenog položaja, postupio protivno odluci Vlade HNŽ-a o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz proračuna, te primio u radni odnos Dalilu Ivanković, magistricu kemije bez radnog iskustva, te ju postavio na mjesto voditeljice Odjela za sanitarnu kemiju i dijagnostiku ovog zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close