Revizorske preporuke

Institucije BiH nisu ispunile ni pola revizorskih preporuka

Vijesti / Flash | 02. 06. 2016. u 06:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Revizorske preporuke u institucijama BiH u proteklih nekoliko godina nisu realizirane u čak 50 posto slučajeva. Zabrinulo je ovo i Ured za reviziju institucija BiH, iz koje ističu da je stupanj realizacije preporuka u europskim zemljama visokih 90 posto, pišu Nezavisne novine.

Ove ocjene je predočio Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora BiH, na sjednici Komisije za financije i proračun Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Komisija je razmatrala realizaciju preporuka revizora u šest institucija koje su 2014. godine dobile mišljenje s rezervom i mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta.

Pilica je najavio da bi do kraja lipnja trebao biti gotov izvještaj revizije institucija BiH za 2015, u kojem će se vidjeti i koliko su ove institucije provele ranijih revizorskih preporuka.

"Dosta preporuka je sustavne prirode, odnosno nisu samo revidirane institucije krive za situaciju zbog koje su im preporuke izdate", rekao je on.

Konstatirao je da se godinama unazad veliki broj preporuka odnosi na javne nabavke, zbog čega je najavio da će ovaj dio poslovanja institucija BiH ubuduće biti podvrgnut rigoroznijoj kontroli.

Postupci javnih nabavki u nekim institucijama, prema njegovim riječima, kasno se raspisuju i često natječajna dokumentacija ne bude adekvatno pripremljena.

"Do sada nitko u institucijama BiH nije odgovarao zato što je neki natječaj pao", konstatirao je Pilica, ističući da revizija od institucija BiH traži da trošenje proračunskih sredstava bude zakonito, efikasno i ekonomično.

U 2014. godini mišljenje s rezervom ili mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta dobili su Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, te Služba za poslove sa strancima, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), kao i Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazala je da su u prošloj godini u ovom ministarstvu na osnovu pojačane kontrole sklapanja ugovora o djelu, troškova reprezentacije te korištenja fiksnih i mobilnih telefona ostvarili uštedu od 200.000 KM.

Iako revizori godinama unazad MVP-u zamjeraju što nije donesen zakon o vanjskim poslovima, ovaj nedostatak do sada nije ispravljen.

Dragiša Delić, pomoćnik ministra za opće poslove u ovom ministarstvu, rekao je da je zakon o vanjskim poslovima sustavni zakon, odnosno da ovo ministarstvo nije jedino koje sudjeluje u njegovom donošenju.

Očekuje da će u dogledno vrijeme biti stvoreni preduvjeti za realizaciju ove revizorske preporuke.
On je istaknuo da 500.000 KM, koliko iznosi godišnja reprezentacija za 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu, nije dovoljno.

"Neki veleposlanici imaju svega 180 eura mjesečno za reprezentaciju", rekao je Delić.

Ministarstvo obrane, za koje se izdvaja trećina sredstava iz proračuna BiH i koje je najveći proračunski potrošač, tek je na putu da uvede internu financijsku kontrolu, što je jedan od zahtjeva revizora.

Miro Cabo, pomoćnik ministra, naveo je da Ministarstvo ne uspijeva realizirati preporuku revizora koja se odnosi na povrat PDV-a za donacije. Ističe da UIO duguje Ministarstvu obrane na ime povrata PDV-a 10 milijuna KM. Kao jednu od realiziranih preporuka revizije naveo je smanjenje reprezentacije sa ranijih 600.000 na 300.000 KM.

Ističe da je u tom ministarstvu ostalo 7,5 milijuna KM koje su izdvojene za natječaj za nabavku helikoptera, te da vjeruje da će to tijekom ove godine biti realizirano.

Edim Nesimi, direktor IDDEEA, rekao je da u toj instituciji od 13 preporuka nisu realizirali dvije; knjiženje državne imovine na kojoj bi trebalo da se gradi zgrada Agencije i preporuku u vezi sa servisiranjem motornih vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close