CCI analiza

Intenzitet rada Vijeća ministara daleko iznad viđenog

Vijesti / Flash | 11. 12. 2015. u 13:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarna skupština BiH u devet mjeseci bilježe pomake u radu, pokazali su rezultati analize koju je vršila nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI).

Predstavnici CCI-a na konferenciji za medije u Sarajevu kazali su da je pozitivna atmosfera na državnom nivou vlasti, koja je podrazumijevala stabilnost vladajuće koalicije i njenu konstruktivnost, odnosno koncentriranost na ciljeve koji su prepoznati kao zajednički, bila najveća vrijednost postizbornog perioda u BiH.

Vlast na nivou države, naveli su, svojim funkcioniranjem davala je i građanima i predstavnicima međunarodne zajednice nadu da političke elite mogu funkcionirati bez stalnih konflikata i raditi u interesu svih građana.

U ime CCI-a Ivica Ćavar istaknuo je da su nakon skromnih rezultata u ''tehničkom mandatu'', u prvom kvartalu, i relativno dobrog starta novog saziva Vijeća ministara u drugom kvartalu, u trećem kvartalu 2015. godine ostvareni dobri rezultati. Intenzitet rada je, kaže, bio daleko iznad viđenog u bilo kojoj godini prethodnog mandata.

''U 2015. godini utvrđen je najveći broj strategija, u proteklih pet godina'', istaknuo je. Podsjetio je da je u promatranom periodu Vijeće ministara BiH usvojilo i Reformsku agendu.

''Usvojeni dokument sadrži najvažnije reforme koje trebaju provesti vlasti BiH radi ubrzanja europskog puta BiH i jačanja održivog, efikasnog i stabilnog ekonomskog rasta'', dodao je Ćavar. Vijeće ministara je, prema rezultatima analize, donijelo niz mjera čije se pozitivne posljedice već osjećaju.

Ćavar je podsjetio da je usvajanjem izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH izvršeno usklađivanje kaznenog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom, te usklađivanje s preporukama GRECO-a, Moneyval odbora i FATF-a.

Osim toga, istaknuo je, usvajanje okvirne prometne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine otvorilo je putove za pristup europskim fondovima.

''Za razliku od Vijeća ministara oba doma Parlamentarne skupštine BiH imala su pad u intenzitetu rada i produktivnosti. Najznačajniji problem je niska realizacija zakona'', naveo je Ćavar.

No, pored loših rezultata na planu zakonskih aktivnosti, Ćavar je istaknuo da su u devet mjeseci napravljeni značajni pomaci na europskom putu. Na početku godine, podsjetio je, u parlamentu je usvojena Inicijativa o opredijeljenosti institucija na svim nivoima vlasti u BiH za provođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close