'Pod lupom'

Interresorna radna grupa vodila više računa o interesima stranaka, a ne građana

Vijesti / Flash | 08. 04. 2016. u 15:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Koalicije "Pod lupom" upozorili su danas na pres-konferenciji u Sarajevu da prijedlozi Interresorne radne grupe za izmjene izbornoga zakonodavstva BiH, predstavljaju uvođenje zatvorenih blokiranih listi na "mala vrata".

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije Vehid Šehić istaknuo je da se ti prijedlozi odnose na ukidanje redoslijeda manje zastupljenog spola, najčešće žena, na kandidatskim listama, te na povećanje praga za pomjeranje kandidata na unutarstranačkim listama koji je za lokalne izbore povećan za tri puta (s pet na 15 posto), a za opće izbore za čak šest puta (s pet na 30 puta).

Pojasnio je kako bi prvi prijedlog negativno utjecao na broj žena u zakonodavnim institucijama vlasti, dok po drugom 45 posto državnih parlamentaraca ne bi prešlo predloženi unutarstranački prag, koji inače u 31 europskoj državi koje imaju "otvorene liste" iznosi sedam do 10 posto.
Šehić je rekao da su članovi Interresorne radne grupe više vodili računa o interesima političkih stranaka, nego o interesima građana.

Koordinatorica Koalicije Dalida Demirović naglasila je da je početak rada Interresorne radne grupe kasnio pet mjeseci, nakon čega je dinamika rada ubrzana da bi nadoknadili izgubljeno vrijeme, ali da taj rad nije proizveo očekivane rezultate, te se od 32 predložena amandmana za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, većina njih odnosi na tehnička, a ne suštinska unapređenja u izbornom procesu.

Najavljeno je da će Koalicija "Pod lupom" kroz parlamentarnu proceduru i u suradnji sa Središnjom izbornom komisijom BiH nastaviti zagovarati četiri ključne preporuke za izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na uvođenje nestranačke funkcije predsjednika biračkog odbora, javnu objavu imena svih članova svih biračkih odbora da bi bila spriječena trgovina mjestima u biračkim odborima, te zasebne providne glasačke kutije za svaki nivo vlasti koji se bira i smanjenje visine glasačkih kabina da bi bile spriječene nepravilnosti i izborne prevare.

Kopirati
Drag cursor here to close