Pregovori

Islamisti za Savičića traže pola milijuna dolara otkupnine

Vijesti / Flash | 11. 03. 2015. u 17:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džihadisti Islamske države koji su oteli Srbina iz Austrije Dalibora Savičića (39), traže pola milijuna dolara za njegov otkup.

''Srpski obavještajci uspjeli su stupiti u kontakt sa otmičarima i ponude im pregovore. Objasnili su islamistima da je Dalibor u stvari porijeklom iz bivše Jugoslavije, koja je imala veoma dobre odnose sa Libijom. Zbog toga su ekstremisti pristali da posebno pregovaraju o njegovom puštanju, čak i da malo spuste cijenu otkupa'', navodi izvor ''Informera''.

On dodaje da su otmičari čak spremni da Srbina puste za odgovarajuću cijenu neovisno od ostalih taoca i objašnjava da s obzirom na to da su džihadisti u Libiji odrubili glavu 21 egipatskom Koptu, vlasti u Beču strahuju da bi Dalibor mogao doživjeti takvu sudbinu ukoliko ne plate otkup, navodi Srbija danas.

Austrijski kancelar Werner Faymann i ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz naveli su da svakog časa očekuju službenu ponudu džihadista o otkupu.

U međuvremenu, obitelj Dalibora Savčića strahuje za njegov život.

''Kad je odlazio u Libiju, znao je što ga tamo čeka i da ovako nešto se može dogoditi. S obzirom da je bivši vojnik i da je služio u inozemstvu, nadam se da će iskoristiti svoje diplomatske sposobnosti i izboriti se sa otmičarima'', kazala je za austrijske medije jedna njegova susjeda.

Podsjećamo, da je u napadu Islamske države na naftno polje ubijeno je 11 pripadnika osiguranja, a Savičić i drugi stranci su oteti.

Savičić je nekoć bio pripadnik austrijske vojske i pripadnik mirovne misije UN-a na prostoru bivše Jugoslavije. Kasnije je prešao u malteško-austrijsko poduzeće kao menadžer naftnog polja, gdje je za njega radilo 116 radnika iz 13 država.

Kopirati
Drag cursor here to close