Sirija

Islamisti zauzeli vojni aerodrom

Vijesti / Flash | 06. 12. 2014. u 14:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džihadistička grupa Islamska država (IS) je u subotu u zoru osvojila veliki dio vojnog aerodroma Deir Ezzor, na istoku Sirije, gdje su borbe nastavljene tijekom jutra, priopćila je jedna nevladina organizacija (NVO).

IS je preuzeo kontrolu nad bazom raketnog bataljona vojske na susjednom brdu, jugoistočno od aerodroma, dodala je ova NVO, Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Vojni aerodrom Deir Ezzor se smatra kao jedini put opskrbe hranom vladinih snaga na istoku Sirije. On je također važan za vojsku jer njeni avioni i helikopteri polijeću s ovog aerodroma da bi izvodili udare na džihadističke položaje i regije koje kontroliraju borci opozicije u nekoliko regija Sirije.

''IS je pokrenuo napad u zoru, prodrijevši u neke dijelove vojnog aerodroma Deir Ezzor i tamo se vode borbe između džihadista i vladinih snaga'', precizirao je u subotu ujutro direktor OSDH-a Rami Abdel Rahmane.

Napad se dogodio nakon samoubilačkog napada koji je izveo IS na glavni aerodromski ulaz i artiljerijskog bombardovanja na položaje vladinih snaga, prema OSDH.

U džihadističkom napadu na aerodrom koja je počela u srijedu poginulo je od tada najmanje 111 ljudi na obje strane - 60 džihadista IS-a i 51 pripadnik vladinih snaga i policije, prema OSDH-u.

NVO tvrdi da su "džihadisti odrubili glave leševima nekih vojnika".

Kopirati
Drag cursor here to close