Irak

Islamska država koristi kemijsko oružje

Vijesti / Flash | 10. 03. 2016. u 06:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Islamske države ispalili su minobacačke granate i "kaćuše" punjene "otrovnom supstancom" na jedno selo na sjeveru Iraka, u kojem je više od četrdeset ljudi zadobilo iritacije kože i gušenje, objavila je Al Jazeera priopćenje lokalnih dužnosnika.

''Nitko od ozlijeđenih nije preminuo, ali je njih petero zadržano u bolnici'', rekli su seoski dužnosnici iz Taze, mjesta s većinski šiitskim turkmenskim stanovništvom oko dvadeset kilometara od grada Kirkuka, prenosi Reuters.

"Te rakete su sadržavale otrovne tvari. Ne znamo koje", izjavio je guverner provincije Kirkuk Najmuddin Karim.

Ukupno su na Tazu iz obližnjeg okruga Bashir ispaljene dvadeset i četiri rakete, rekao je zapovjednik kurdskih pešmerga snaga na tom području Vasta Rasul.

Istodobno, američki mediji su izvijestili da su američki zrakoplovi počeli gađati lokacije na kojima ISIL čuva kemijsko oružje u blizini iračkog Mosula, u cilju da smanji sposobnost ISIL-a da koriste bojni otrov iperit.

S druge strane, pripadnik Islamske države kojeg su prošli tjedan uhitile američke posebne snage u Iraku specijalist je za kemijsko oružje.

Kako su kazala u srijedu dvojica američkih vojnih dužnosnika, tu su osobu uhitile posebne snage koje je Pentagon nedavno rasporedio kako bi vodile kopnene akcije protiv Islamske države u Iraku.

Obojica su potvrdila da se radi o "stručnjaku za kemijsko oružje". Uhićena osoba trenutno se nalazi u Iraku.

Kopirati
Drag cursor here to close