Četvrti tjedan borbi

Islamska država otela 295 ljudi, prinudila 1.500 porodica na bjeg iz Mosula

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 15:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borci Islamske države oteli su 295 bivših pripadnika iračkih snaga sigurnosti u blizini militantnog uporišta Mosula i također su prinudili 1.500 porodica da se povlače s njima iz mjesta Hammam al Alil, priopćila je u utorak organizacija UN-a za ljudska prava.

Otmice su se dogodile proteklog tjedna dok su iračke vladine snage, kurdske pešmerge i šiitske milicije podržane zračnim udarima pod američkim vodstvom pokrenule ofanzivu na ponovnom osvajanju Mosula od Islamske države.

''Ljudi su prisilno prebacivani ili otimani, iii su korišteni kao živi štit ili - u zavisnosti od njihovih pretpostavljenih naklonosti - ubijani'', izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica visokog povjerenka UN-a za ljudska prava.

Stotinjak bivših časnika iračkih snaga sigurnosti oteto je oko ponoći 3. studenog iz sela Mawaly, dvadesetak kilometara zapadno od Mosula. Još 195 ih je oteto između 1. i 4. studenog iz sela u oblasti Tal Afar.

Otete obitelji su odvedene iz svog mjesta u blizini mosulskog aerodroma, priopćila je Shamdasani.

''Sudbina tih civila trenutno je nepoznata'', izjavila je ona na brifingu za novinare u Ženevi.

UN također ima informaciju da je najmanje 30 šejhova oteto uz oblasti Sinjar 2. ili 3. studenog i odvedeno na nepoznatu lokaciju. Pokušavaju potvrditi informaciju da ih je 18 ubijeno 4. studenog u Tal Afaru, priopćila je Shamdasani.

Operacija protiv uporišta Islamske države u Iraku ušla je u četvrti tjedan, a iračke snage do sada su ostvarile male pomake u Mosulu.

Ured UN-a za ljudska prava ima svoje izvore na terenu ali informacije koje su oni bili u stanju pružiti su "šture", kazala je Shamdasani.

Ona nije mogla potvrditi medijske izvještaje da je pronađena masovna grobnica, ali je kazala kako izgleda da se to dogodilo na istom poljoprivrednom dobru u Hammam al Alilu, gdje su UN javile o pogubljenju 50 policajaca u prošlom mjesecu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close