libija tone

Islamska država želi zauzeti Libiju

Vijesti / Flash | 18. 02. 2015. u 14:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libija, neupitno je, tone. I to već dugo, no najnovija snimka ekstremista Islamske države kako ubijaju u toj zemlji, a i činjenica da je prošlo četiri godine od ustanka u Bengaziju, koji je na kraju doveo do pada dugogodišnjeg libijskog vladara Moamera Gadafija, ukazala je na ozbiljnost situacije koju su svi zaboravljali kao drugorazredan problem, baveći se ‘gorućim problemima’ u Siriji i Iraku.

''Razmjer libijskog pada u ponor je šokantan'', tvrde stručnjaci, a neovisan promatrač ne može se ne složiti. Libija je danas potpuno uništena nasiljem, političkom polarizacijom te, pokazalo se sada, rastućim ekstremizmom.

Dvije sukobljene vlade, parlamenti, premijeri i vojne snage tvrde da su upravo oni ti koju vladaju. S jedne strane islamistička koalicija Libijske zore u Tripoliju, glavnom gradu zemlje, te s druge strane frakcija međunarodno priznatog Dostojanstva stacioniranog u Tobruku i Badiji. Nažalost, to je samo početak - ostatak države svojataju stotine međusobno suprotstavljenih milicija, naftna proizvodnja, nekad libijska zlatna koka, u masivnom je padu, novca ima sve manje, državna administracija i usluge su pred kolapsom, a oružje iz Gadafijeve ere širi se ostatkom susjedstva.

Nade u bolje sutra, u što su neki prije čak i vjerovali, jedva da se itko više sjeća. Ništa od toga. Institucije se nisu razvile, a snažne policijske frakcije, njih tko zna više koliko koje su se borile protiv Gadafija, nisu se raspale. U čudnovatom epilogu, islamistički borci povezani s plemenskim vođama i snagama iz Misrate, ujedinili su se pod zastavom Zore, porazili rivale na zapadu Libije i preuzeli Tripoli.

S druge strane su Tobruk i Dostojanstvo. Njime dominira kontroverzni umirovljeni general i bivši Gadafijev vojni drug Khalifa Haftar, koji je sebi za cilj uzeo borbu s esktremizom. Vlada koju podržava drugi parlament, Zastupnički dom, sa sjedištem u Tobruku na istoku Libije, stala je iza Haftara, čije su snage zadnjih mjeseci osvojile velik dio Bengazija. Njih podupiru Egipat i UAE, protivnici Muslimanske braće, koju podržava Katar.

Na prostranom terenu koji ne kontroliraju jedinstvene vojne ili sigurnosne snage, širi se terorizam i ekstremizam. Neki, ironično je, vjeruju da bi upravo on mogao poslužiti kao faktor ujedinjenja. Predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi pozvao je jučer UN da donese rezoluciju koja bi međunarodnoj koaliciji dala mandat za intervenciju u Libiji - gdje su egipatski avioni već bombardirali položaje IS-a nakon što je on pogubio 21 Egipćanina.

''Nema drugog izbora, uzevši u ozbir sporazum između libijskog naroda i vlade i toga da su nas pozvali da poduzmemo akciju'', tvrdi Sisi. Ciljevi egipatskog napada bili su kampovi IS-a, skladišta oružja i kampovi za obuku, prenosi Jutarnji.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close