Neće ni pregovore

Island ne vidi smisla u Europskoj uniji

Vijesti / Flash | 06. 01. 2015. u 12:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Islanda Sigmundur David Gunnlaugsson očekuje da Island povuče kandidaturu za članstvo u EU, izvjestio je list Rejkjavik grejpvajn, prenosi ruski Sputnjik.

''Sudjelovanje u pregovorima s EU više nije valjano, kako zbog promjena u EU tako i zbog toga što nije u skladu s politikom vlade da prihvati sve ono što je prethodna vlada bila spremna prihvatiti'', rekao je Gunnlaugsson.

Vlada Islanda sada treba poduzeti drugi pokušaj da povuče kandidaturu za članstvo u EU, prenosi B92 navode ruskog portala Sputnjik.

Island je podnio zahtjev za kandidaturu 2009. godine i sljedeće godine počeo pristupne pregovore, ali nova vlada desnog centra, izabrana poslije izbora 2013., najavila je da će suspendirati pregovore i raspustila je pregovarački tim.

Šef diplomacije Gunnar Bragi Sveinsson rekao je tada kako je "proces suspendiran, ali da nije okončan".

Vladajuća koalicija je u veljači prošle godine odlučila povući kandidaturu bez sazivanja referenduma o tom pitanju i podnijela je prijedlog zakona parlamentu, koji treba da odobri taj potez.

Ta odluka izazvala je prosvjede tisuća Islanđana, od kojih je, prema rezultatima ankete provedene u tom razdoblju, 72 posto željelo da se o tom pitanju izjasni na referendumu.

Ista anketa je pokazala da, usprkos zahtjevu za održavanje referenduma, 47 posto ispitanika ne želi članstvo u EU, dok je 37 posto za, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close