OSCE

Istraživanje: S čime se susreću Romi u HNŽ

Djeca Roma često se suočavaju sa sustavnom diskriminacijom, što u velikoj mjeri otežava uspješan završetak školovanja, zbog čega je napuštanje školovanja česta pojava.
Vijesti / Flash | 03. 10. 2024. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas su u Mostaru organizirali okrugli stol na temu napuštanja školovanja i ranog stupanja u brak, u cilju povećanja stupnja učešća Roma u svim društvenim tokovima Hercegovačko-neretvanske županije.

Ključni problemi

Okruglom stolu koji je poslužio kao platforma za razgovor o izazovima vezanim za napuštanje školovanja i rano stupanje u brak, prisustvovali su predstavnici Tima HNŽ za monitoring i implementaciju Akcijskog plana za poboljšanje položaja Roma, Koordinacijskog tijela HNŽ za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, centara za socijalni rad s područja HNŽ, škola koje pohađaju romska djeca, te predstavnici lokalnih uprava policije. Predstavnice Romske ženske mreže predstavile su zapažanja zabilježena u romskim zajednicama širom BiH, a predstavnici Koordinacijskog tijela podijelili su s prisutnima svoje opservacije u protekle dvije godine.

Iako godišnji izvještaji HNŽ ukazuju na napredak u komunikaciji s romskim zajednicama, sustavno prikupljanje podataka o potrebama Roma, kao i napori koji se ulažu u obrazovanje romske djece, te prevencija prosjačenja na ulici i dalje zahtijevaju kontinuiran rad. Zaštiti romske djece neophodno je posvetiti naročitu pažnju.

Premda izvještaji pokazuju da se brojni Romi suočavaju s različitim oblicima trgovine ljudima, uključujući tu prisilni rad, seksualno iskorištavanje, prisilno prosjačenje i rano stupanje u brak, djeca Roma naročito su ugrožena. U cilju njihove bolje zaštite, pojave poput prijevremenog napuštanja školovanja i ranog stupanja u brak identificirane su kao ključni problemi koji zahtijevaju sustavni odgovor nadležnih institucija i organa vlasti.

Diskriminacija

Djeca Roma često se suočavaju sa sustavnom diskriminacijom, što u velikoj mjeri otežava uspješan završetak školovanja, zbog čega je napuštanje školovanja česta pojava. To ograničava šanse djece Roma da pronađu dobar posao, zbog čega su mnogi podložni prosjačenju na ulici i drugim oblicima iskorištavanja.

Slično tome, unatoč činjenici da je brak s djetetom zabranjen zakonom, rano stupanje u brak još uvijek je prisutno u nekim zajednicama, u kojima su tradicionalni običaji predmet zloupotrebe, kako bi se opravdali stereotipi o romskoj tradiciji, što dodatno doprinosi nepovoljnim životnim prilikama i iskorištavanju s kojima se suočavaju romska djeca.

Kopirati
Drag cursor here to close