Prepiranje

Ivanić: Bakir je neodgojen; Izetbegović: Što Ivaniću nije jasno?

Vijesti / Flash | 30. 05. 2016. u 08:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznenađen je reakcijom člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića na njegove izjave izrečene na samitu "Brdo-Brioni" u Sarajevu.

"Ne znam šta je za Ivanića upitno, činjenice o etničkom čišćenju i rušenju džamija u Banja Luci ili moje pravo da govorim o tome", rekao je Izetbegović za Dnevni avaz te dodao kako nikada ni od koga nije tražio dozvolu da kaže ono što misli i da javnost to dobro zna.

"Neću prešutjeti zločine i neću istinu gurati pod tepih da ugodim bilo kome", rekao je Izetbegović.

Naime, Izetbegović je na konferenciji za novinare nakon "Brdo-Brioni" summita u Sarajevu optužio Republiku Srpsku i Banja Luku za navodni progon Bošnjaka i Hrvata u proteklom ratu u BiH.

Iako mu nije bilo upućeno pitanje, Izetbegović je stao u obranu biskupa banjalučkog Franje Komarice koji je Banja Luku usporedio s Bleiburgom.

Reagirajući na Izetbegovićevu izjavu, Ivanić je rekao kako ona ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH.

"Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcioniranja institucija BiH. On može iznijeti svoj stav, ali ne na službenom sastanku na kojem se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i neodgojeno je odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao mogao je vidjeti da se na mudriji način može slično reći", izjavio je Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close