Marina Pendeš

Ivo Miro Jović je zaslužio novac

Vijesti / Flash | 18. 10. 2015. u 09:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom na to da nisam osuđena niti za jednu nepravilnost, smatram da ne trebam podnijeti ostavku na trenutnu poziciju. Istina je da postoji optužnica, ali u procesu koji slijedi dokazat ću svoju nevinost, a onda će biti zanimljivo vidjeti reakcije medija i pojedinaca koji su pokrenuli kampanju medijskog linča usmjerenog protiv mene'', izjavila je za Dnevni avaz Marina Pendeš, ministrica obrane BiH.

Naime, Pendeš je optužena da je, u svojstvu zamjenice ministra obrane, od lipnja 2013. do veljače 2015., nakon što je Ivo Miro Jović imenovan za savjetnika u njezinu uredu, evidentirala njegovo prisustvo i izdavala potvrde na osnovu kojih je Jović isplaćeno skoro 17.000 KM na osnovu plaća i drugih naknada.

''Smatram kako pozitivnu ocjenu zaslužuje angažman bivšeg člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića u Ministarstvu obrane BiH, jer je gospodin Jović osoba koja je radila na reformi sustava obrane u našoj državi i kao takva sigurno dobro poznaje resor obrane'', rekla je Avazu Pendeš i dodala kako je diskrecijsko pravo svakog ministra i zamjenika imenovanje i angažiranje savjetnika.

''Ja ću rad i angažman gospodina Jovića opravdati. Mogla bih nabrojati nekoliko ministara iz reda SDP-a koji su na nezakonit način angažirali savjetnike, ali ja ne želim nikome suditi, za to postoje institucije države koje moraju biti jamac demokracije i zaštite prava stanovnika BiH. Još jednom mogu reći kako nikada nikome nisam omogućila protuzakonitu materijalnu korist niti sam zloupotrijebila položaj, a u procesu koji je pokrenut to ću sa zadovoljstvom dokazati'', rekla je Pendeš.

Dodala je kako je je urađenih i pokrenutih aktivnosti u razdoblju od njezinog imenovanja.

''U nešto više od šest mjeseci vršenja dužnosti ministrice vodila sam niz razgovora s visokim dužnosnicima partnerskih zemalja i NATO-a. Krajem lipnja u Bruxellesu sam se sastala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je pozdravio naš napredak i podržao naše opredjeljenje za aktiviranje MAP-a. Također, izdvajam i Sporazum o uspostavljanju okvira za sudjelovanje BiH u operacijama EU za upravljanje krizama koji sam potpisala s potpredsjednicom Europskog povjerenstva Federicom Mogherini. Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirali smo proces rješavanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, a isto tako u značajnoj mjeri radimo na podizanju stupnja sigurnosti na vojnim lokacijama Oružanih snaga BiH'', rekla je ministrica.

Kaže kako Ministarstvo obrane BiH i dalje radi na procesu uknjižbe perspektivnih vojnih lokacija te da kao ''snažno lobira, putem naših partnera i Velike Britanije, kao kontakt države za pristup NATO-u za fleksibilniji pristup aktiviranju MAP-a''.

''MOBiH i OSBiH rade na izradi dokumenta „Pregled obrane“, izmjenama Zakona o službi u OS BiH i vojnim odličjima, zanavljanju djelatnih vojnih osoba, obuci i vojnim vježbama. U cilju višeg stupnja učinkovitosti pripremamo izmjene Pravilnika o unutarnjem ustroju, otklanjamo nedostatke uočene temeljem revizorskog izvještaja, a posebno naglašavam odlučnost u borbi protiv korupcije u oblasti promicanja, zapošljavanja i javnih nabavki kada je u pitanju MOBiH, te sam uvjerena da su to sve aktivnosti koje javnost u BiH prepoznaje i doživljava kao pozitivne'', rekla je Pendeš.

Kopirati
Drag cursor here to close