Zatvaranje granica Europe

Izbjeglice koje žele u Njemačku i Austriju više ne mogu preko Hrvatske i Srbije

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 16:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izbjeglice sa Bliskog istoka, koje ne izraze namjeru da zatraže azil na teritorije Austrije i Nemačke, od danas neće moći proći kroz teritoriju Srbije'', rekao je ministar za rad, socijalna i braniteljska pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, koji je ujedno i predsjednik Radne grupe za rješavanje mješovitih migracionih tijekova, javlja Agencija Anadolija.

"Od danas, na osnovu odluke austrijske vlade, koja nam je dostavljena preko vlada Slovenije i Hrvatske, izbjeglice neće moći nastavljati svoje kretanje ako nisu izrazili namjeru za traženje azila na teritoriji Austrije i Nemačke", rekao je Vulin u izjavi novinarima prilikom obilaska privremenog Prihvatnog centra za izbjeglice u Adaševcima.

On je dodao da izbjeglice koje zatraže azil ili svoju namjeru o traženju istog u drugim zemljama, neće moći preći teritoriju Hrvatske, Slovenije, Austrije, a samim tim i Njemačke te da je zbog toga Vlada Srbije odlučila primjeniti identičnu mjeru.

Navodeći da je o ovoj odluci obaviještena Vlada Makedonije, Vulin je kazao da su na granici Makedonije i Srbije uspostavljene kontrole u kojima će se u već postojećim popisima uvesti i posebna rubrika "gde se traži azil".

"Vlada Srbije će kao i do sada nastaviti štititi interese Srbije i da svaku odluku koju donosi, donosi na prvom mjestu u skladu sa interesima građana i potrebe da izbjeglice sigurno prođu kroz našu teritoriju, budu nahranjeni, medicinski zbrinuti, sigurnosno provjereni, ali uz vođenje računa o interesima Srbije", rekao je Vulin u Adaševcima.

Kako je priopćilo Visoko povjerenstvo UNHCR-a, usprkos niskim temperaturama, oko 2.000 izbjeglica svakog dana ulazi iz Makedonije u Srbiju, a mnogi među njima stižu bez zimske odeće i obuće. Neke od izbjeglica, kako se navodi, bez obzira što su bolesne, odbijaju ljekarsku pomoć, inzistirajući na nastavku puta.

Tehnički ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migranate i Hrvatska uvesti nova pravila.

"Uz do sada tražene podatke bit će dodan i podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji", izjavio je Ostojić Hini, zamoljen da komentira novi austrijski režim prijelaza izbjeglica preko granice, a u svijetlu slovenskih najava da će iste mjere kao Austrija odmah primijeniti na granici s Hrvatskom.

Dodao je i da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su "dobile obavijest" te da će isto raditi i Srbija iz koje izbjeglice ulaze u Hrvatsku.

Austrija je u srijedu uvela restrikcije u prijemu izbjeglica i migranata iz Slovenije pa će ubuduće primati manji broj izbjeglica nego do sada, na što je već reagirao slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavivši da će o recipročnim mjerama na granici s Hrvatskom u četvrtak odlučiti slovenska vlada.

"O tome će vlada odlučivati u četvrtak, a jedna od mogućnosti je i određivanje limita za prijem izbjeglica iz Hrvatske. Morat ćemo se prilagoditi onome što radi Austrija", kazao je Erjavec, dodavši da je slovenska vlada u stalnim kontaktima s austrijskom.

Mjerama koje je prihvatila u srijedu austrijska vlada je odlučila da će ubuduće iz Slovenije primati samo izbjeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju sigurnosni rizik, a limitiran je i broj azilanata koje će primiti do 2019. godine, na najviše 1,5 posto ukupnog stanovništva Austrije.

Austrija neće propuštati ekonomske migrante nego samo izbjeglice iz ugroženih regija. Mjere će se u punoj mjeri početi primjenjivati od idućeg mjeseca, a odvajanje izbjeglica od ekonomskih izbjeglica počelo je već u srijedu.

Nešto poslije 12 sati na austrijsku stranu graničnog prijelaza Šentilj/Spielfeld puštena je prva skupina migranata koji u Austriju ulaze po novim pravilima, uz oštriji nadzor prtljage i kontrolu dokumenata, a na prijelazu je i veći broj pripadnika policije nego do sada, dok granicu u blizini čuvaju i pripadnici austrijskih oružanih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close