Jasenjani

Izdana Okolišna dozvola za izgradnju 30 fotonaponskih elektrana na Prenju, građani najavili prosvjed

Usprkos nezadovoljstvu većine građana MZ Drežnica izdana je dozvola za izgradnju trideset fotonaponskih elektrana na lokalitetu Jasenjani na planini Prenj.
Vijesti / Flash | 09. 09. 2024. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos nezadovoljstvu većine građana MZ Drežnica, županijsko Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša izdalo Okolišnu dozvolu gospodarskom društvu HL "001 Group" d.o.o. Mostar za izgradnju 30 fotonaponskih elektrana na lokalitetu Jasenjani, planina Prenj.

Naime, nakon što je Ministarstvo u travnju objavilo javni uvid u elaborate za zaštitu okoliša spomenute elektrane građani MZ Drežnica su izrazili nezadovoljstvo te tražili da se održi javna rasprava sa investitorom.

Nakon što je održana javna rasprava na kojoj su građani iznijeli svoje stavove i primjedbe, iste su uzete u razmatranje.

Kroz nekoliko udruženja lovaca, planinara,  pčelara, udruženja za brigu o brdskom konju te nevladinih organizacija "ACT BiH", "EKO Ješevac" i Mjesnu zajednicu građani su uputili primjedbe i prijedloge na adresu Ministarstva, uredno obrazlažući iste uz koje su priložili i komentare i primjedbe na elaborate koju je izradio Prof. Dr. Sci. Sanel Riđanović sa Odsjeka za Biologiju, Nastavničkog fakulteta u Mostaru.

Foto: PR / Sastanak mještana

"Nadležno županijsko Ministarstvo na čelu sa Ministrom Emilom Balavcem oglušilo se na primjedbe i žalbe svih onih koji su iste argumentirano uložili te je podleglo pritiscima investitora i tajkuna koji po tko zna koji put uništavaju prirodna bogatstva kako bi se na tome bogatili. Ministar je naravno sud donio po nalogu nadležnih iz stranke iz koje dolazi a to je SDP", priopćili su iz mjesne zajednice Drežnica.

Građani Drežnice ističu da je ovo nedopustivo te da će iskoristiti svaki pravni i zakonski osnov kako bi spriječili ovaj ekocid, a kako tvrde, dobar osnov je svakako odluka Ustavnog Suda BiH koja zabranjuje raspolaganje državnom imovinom.

U idućem periodu najavili su kako će održati prosvjede te pozvati sve medije da se uključe i podignu glas protiv uništavanja krajolika kakav posjeduje samo planina Prenj koja je planirana da se proglasi Nacionalnim parkom.

Kopirati
Drag cursor here to close