Iznenađen

Izetbegović: Kakve ja imam veze s uhićenjem pripadnika HVO-a?

Vijesti / Flash | 03. 11. 2016. u 18:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentirao je danas uhićenje 10 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju kazavši da je bila velika reakcija člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

‘’Obzirom da se radi o Hrvatima koji su optuženi za ratne zločine imamo jaku rekacija hrvatskog člana. Mislim da to trebamo pustiti sudovima i tužteljstvima. Ne možemo se uplitati u njihov rad’’, kazao je Izetbegović.

Kako je kazao, žestoke reakcije iz Hrvatske na uhićenje bivši pripadnika HVO-a su ga iznenadile.

‘’Mene je začudila reakcija iz Hrvatske, neki stavovi prema nama političarima. Nismo mi suci, ne mogu se političari i ne smiju se uplitati’’, poručio je Izetbegović.

O ugroženosti hrvatskog naroda Bakir Izetbegović je kazao:

‘’To je jedna mantra koja se pokušava etablirati. Hrvati u FBiH drže na tisuće mjesta Upravnim i Nadzornim odborima. Bošnjaci ostaju kraćih rukava. Bošnjaci su tri puta brojniji od Hrvata. Ne možete nijednu odluku donijeti bez konsenzua sa Hrvatima".

O optužbama iz Hrvatske na uhićenje pripadnika HVO-a Izetbegović je kazao da on nema veze s njim.

‘’Kakve ja mogu imati veze sa uhićenjima pripadnika HVO-a. Slabo mene više šta plaši, nakon što smo sve preživjeli. Ne mogu se baviti onim gdje nemam utjecaja. Kakve ja mogu imati veze s tim’’, pita se Izetbegović, prenosi N1.

Mladen Ivanić je također kazao da su ga reakcije iz Hrvatske iznenadile jer, smatra, da nije nikakav poseban slučaj koji bi zahtjevao toliku pažnju.

''S druge strane, način na koji su reakcije uslijedile više djeluju kao pritisak na pravosuđe. Ja mogu razumjeti zainteresiranost, i to podržavam, za stanje građana koji su državljani i Hrvatske, ali ulazak u suštinu je nešto što po mom mišljenju prelazi granice prihvatljivog'', naglasio je Ivanić.

Dodao je da u BiH treba više istih principa kada je u pitanju privođenje ljudi u smislu da ako se neki uhite da se uhite svi optuženi.

Iz Suda BiH je priopćeno da su odredili pritvor Đuri Matuzoviću, Ivi i Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati i Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

Kopirati
Drag cursor here to close