EU put

Izetbegović s izaslanstvom Europskog parlamenta: Potrebno nastaviti reformske popise

Vijesti / Flash | 19. 05. 2016. u 12:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. Na sastanku je razgovarano o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH u kontekstu članstva BiH u EU i plana provedbe Reformske agende na tom putu. Istaknuto je da je potrebno nastaviti reformske procese, kako bi EU slanjem upitnika što skorije mogla odgovoriti na zahtjev BiH za članstvo i dobijanje statusa kandidata u EU. Pozdravljeno je finaliziranje rezultata popisa stanovništva, kao važan korak u procesu ispunjavanja uvjeta za punopravno članstvo BiH u EU.

Na čelu izaslanstva vanjskopolitičkog odbora je bio predsjednik Odbora Elmar Brok, koji je istaknuo da se Europski parlament zauzima za europsku budućnost i stabilnost BiH. Članovi Odbora su iskazali potporu europskoj perspektivi BiH i pozvali na nastavak ekonomskih, političkih i pravnih reformi potrebnih za napredak u procesu europskih integracija.

Također je istaknuto da je potrebno zadržati pozitivni momentum reformskih procesa i upostavljanje djelotvornog sustava koordinacije na svim razinama vlasti, da bi BiH mogla uputiti kredibilnu aplikaciju za punopravno članstvo u EU do kraja 2017. godine. Pozitivnim su ocijenjeni pomaci ka finalizaciji protokola sa EU radi usklađivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a istaknut je i značaj regionalne suradnje u procesu europskih integracija BiH. Pozdravljeno je to što je Europski parlament u travnju usvojio Rezoluciju o Izvješću Europskog povjerenstva za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je na kontinuiranoj potpori tijela Europske unije i Europskog parlamenta na putu napretka BiH ka EU.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića nazočila savjetnica Mira Pekić, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića savjetnik Dejan Vanjek.

Kopirati
Drag cursor here to close