Bakirova godina

Izetbegović za Novu godinu poželio popuštanje Hrvata u Mostaru

Vijesti / Flash | 29. 12. 2015. u 13:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako bismo proteklu godinu trebali opisati jednom rečenicom, mislim da bismo mogli reći da je to bila godina pokretanja procesa integracije, blagog napretka i oporavka. BiH je pokrenuta iz višegodišnjeg reformskog zastoja, zabilježeni su jasni znakovi ekonomskog oporavka i razvoja, ali je sjenku na te pozitivne procese nanosila uporna opstrukcija koja je dolazila od rukovodstva Republike srpske, kao i sve ozbiljnije ispoljavanje nasilnog ekstremizma koji je kulminirao terorističkim napadom u kom su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH kod vojarne u Rajlovcu'', rekao je na tradicionalnoj novogodišnjoj pres-konferenciji SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Govoreći o prva tri mjeseca protekle godine, rekao je kako su protekla u naporima da se formiraju koalicije i vlade na različitim razinama te da se politiku DF-a karakterizirali hirovi i kaprici, i općenito, ''jedan čudan, opozicioni odnos spram partnera s kojim je činio poziciju i trebao nositi odgovornost''.

''Preokret, koji je malo tko očekivao i prognozirao, i koji je dao istinsku snagu koaliciji, dogodio se približavanjem SDA i SBB. Odluke lidera i rukovodstava dviju bošnjačkih stranaka će se vjerojatno pokazati povijesno važnim za dugoročnu stabilizaciju odnosa i prilika u BiH. Rezultati postignuti u par mjeseci suradnje u potpunosti opravdavaju ovakve prognoze'', rekao je Izetbegović.

Dodao je kako je SDA u više navrata nedvosmisleno osudila ekstremizam i terorizam kao metode koje nikada nisu riješile nijedan problem, samo su proizvodile nove.

''Stali smo na stav da je teroristički čin učinjen u ime vjere u svojoj osnovi teroristički napad na samu vjeru. Naše stavove smo najobuhvatnije izrekli kreirajući, zajedno sa bošnjačkim političkim, vjerskim i intelektualnim prvacima, Zajedničku Izjavu o najoštrijoj osudi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma koja je potpisana u studenom'', rekao je i dodao kako se Bošnjaci moraju izboriti za afirmaciju islama koji su živjeli stotinama godina.

''U nadi i uvjerenju da ćemo pozitivne planove ispuniti, zahvaljujem vam se što ste prisustvovali ovoj pres-konferenciji, želim vam dobro zdravlje, uspjeh u poslu i privatnom životu - i želim vam mirnu, sretnu i berićetnu Novu 2016 godinu'', rekao je Izetbegović.

Na kasnija pitanja novinara Izetbegović je govorio i o odnosima s Hrvatima, pa je za televiziju N1 rekao kako će Hrvati u Mostaru morati popustiti.

''Kod Mostara očekujemo, s obzirom da su tamo Hrvati brojniji narod, da i oni tu urade neku pozitivnu diskriminaciju, da izađu u susret barem onoliko koliko nam to Dayton i Washingtonski sporazum jamče. Neće doći do toga da se pravi segregacija, razdvajanje Mostara, trećeg entiteta, cijepanja županija radi stvaranja etničkih jedinica. SDA to neće dopustiti. To zna i druga strana i u tom smjeru se neće ići. Svi ćemo se morati potruditi da se nađe konsenzus", kazao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close