Zapelo u sarajevu

Izjašnjavanje: Kreće borba za Bosance i Hercegovce

Vijesti / Flash | 06. 01. 2015. u 12:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bitka za sve građane BiH koji se žele deklarirati kao Bosanci i Hercegovci počinje danas i svim pravnim mehanizmima ćemo se boriti protiv diskriminacije po osnovu izjašnjenja'', kazala je danas zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić.

Naime, zastupnici Skupštine KS-a usvojili su danas na sjednici zaključak kojim zastupnici Haris Pleho i Rasim Smajić iz BOSS-a, Nermin Bjelak iz BPS-a i Sabina Ćudić iz Naše stranke ostaju raditi u klubovima naroda po izjašnjenju u izbornom ciklusu 2014-2018., bez pasivnog biračkog prava u procesima u kojima je etnička pripadnost relevantna.

Ćudić je istaknula kako je učinila sve što je u njezinoj moći da ni na koji način ne usporava procese te da je na najlegalniji način tumačila odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o ukidanju pasivnog biračkog prava po osnovi izjašnjenja.

''To ne znači da se mi slažemo s tom odlukom, ali je bitno da smo demonstrirali da nas ne zanimaju materijalni motivi ili bilo kakvo sudjelovanje u dijeljenju funkcija'', kazala je.

Činjenica da je Središnje izborno povjerenstvo BiH cijeli proces prepustio Skupštini KS-a, Ćudić je kazala kako je to dokaz da sustav u BiH ne funkcionira te da nije u funkciji građana BiH.

''Dobro je da se ovakve stvari događaju i pokazat ćemo apsurdnost sustava koji nije održiv'', zaključila je.

Pleho je naglasio kako Središnje izborno povjerenstvo smatra da se to dogodilo isključivo zbog beneficija, kao što su plaće.

Također je dodao da je ključna stvar što je Sud BiH odbio njihovi žalbu, dodajući da će i dalje tražiti svoja prava.

''Nisam Srbin, ali želim da ukažemo kakav je Izborni zakon BiH'', izjavio je Pleho.

Zastupnik SDP-a Slaviša Šuću kazao je kako je državno izborno povjerenstvo napravilo grešku, jer nije reagiralo odmah na početku kada su predavane izborne liste.

Predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanje Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo kandidatske liste.

''Situacija je jasna, osim statusa zastupnika i njihovih prava, odnosno na koji način ćemo tretirati kolege, ostaju li oni u klubovima naroda te da li mogu glasovati za druge kandidate. Mi smo postavili to pitanje Središnjem izbornom povjerenstvu, ali ni oni nisu odgovorili'', objasnio je.

Zastupnik BPS-a Semir Halilović kazao je da Ustav BiH jamči svim građanima da budu birani, opisujući datu situaciju sličnom kao i u slučaju Sejdić-Finci.

''Ukoliko situacija dođe do Ustavnog suda BiH, smatram da će kolege dobiti slučaj'', istaknuo je.

Inače, Sabina Ćudić ima pravo žalbe u sljedećih 24 sata.

Kopirati
Drag cursor here to close