Erdoganov ured

Izjava o Hitleru izvučena iz konteksta

Vijesti / Flash | 01. 01. 2016. u 22:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured predsjednika Turske priopćio je da je poređenje predsjedničkog sustava s "Hitlerovom Njemačkom", koje je koristio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan po povratku iz Saudijske Arabije, izvučeno iz konteksta i dano mu sasvim suprotno značenje.

Navodi se da su pojedini mediji usporedbe predsjedničkog sustava s "Hitlerovom Njemačkom" u potpunosti uzvukli iz konteksta.

U priopćenju se dodaje kako je Erdogan novinarima tada kazao kako predsjednički sustav može postojati i u unitarnim državama te da se ne mora oslanjati na federalizam.

Naglasio je kako je osnova i parlamentarnog, a i predsjedničkog sustava provođenje principa pravde i ispunjavanje očekivanja građana.

Dodao je također da se i u parlamentarnim i u predsjedničkim sistemima, kada se zloupotrebljavaju, može pojaviti loša vlast koja može rezultirati katastrofom kao što je bilo u vrijeme Hitlerove Njemačke.

"Ni parlamentarni niti predsjednički sustav ne može sam biti prepreka pojavi takvih rezultata. Bitno je prihvatanje modela pravedne vlasti koja će služiti narodu", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je Erdogan i ranije koristio primjer "Hitlerove Njemačke" kako bi naglasio kako se u parlamentarnom tako i predsjedničkom sustavu, kada se zloupotrebljava, može pojaviti loša vlast koja može rezultirati katastrofom.

U priopćenju se navodi kako su neki mediji naveli da je "Erdogan prikazao Hitlerovu Njemačku kao primjer za efikasan predsjednički sustav", što, kako se dodaje, uopće ne odražava objektivno i fer izvještavanje.

"Ovakva usporedba nije postojala. Neprihvatljivo je da se riječi predsjednika Turske koji je ranije kazao da holokaust i antisemitizam, zajedno sa islamofobijom, predstavljaju zločin protiv čovječnosti, pokušavaju iskoristiti kao pozitivan primjer Hitlerove Njemačke", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close