TI

Izmišljaju probleme da sakriju korupciju

Vijesti / Flash | 16. 05. 2016. u 15:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Niti jednu reformu ne možemo provesti ako ne riješimo problem korupcije'', poručio je s konferencije Izgledi za napredak Srđan Blagovčanin, predsjedavajući odbora direktora Transpareny Internationala BiH.

''Svi drugi problemi vještački se stvaraju kako bi se pažnja skrenula s korupcije'', rekao je Blagovčanin i dodao kako korupcija, osim na reforme, utječe i na ekonomiju jer 100 milijuna KM godišnje pojede korupcija kroz javne nabavke, privatizaciju i kroz javna poduzeća.

Dodao je kako korupcija utječe i na ljudska prava u BiH jer ih krše korumpirane institucije.

''Sve je u BiH doživjelo neke reforme osim političkih stranaka koje funkcioniraju na principu mafije i plijena. Glavna briga je kontrola nad poduzećima i institucijama te postavljanje kadrova'', rekao je Blagovčanin.

Istaknuo je kako ga je zaprepastila izjava federalnog premijera Fadila Novalića kako nismo spremni za vladavinu prava jer od vladavine prava sve kreće.

''Agenda se ne provodi jer politički lideri ne žele promjene budući da im status quo omogućava neograničenu kontrolu'', rekao je Blagovčanin i dodao da, unatoč izjavama koje su se mogle čuti na konferenciji i koje se iznose u javnost, Transparency International nije zabilježila nikakav napredak u provedbi reformi.

Umjesto da idemo prema željenoj demokratizaciji društva, kaže Blagovčanin, idemo u potpuno zatvaranje institucija prema građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close