Napad dronom

Izraelska vojska ubila osumnjičene za organizaciju napada Hamasa

Izraelska vojska priopćila je da je Ali Qadhi ubijen u napadu dronom nakon obavještajnih napora sigurnosne agencije Shin Bet i Vojne obavještajne uprave.
Vijesti / Flash | 14. 10. 2023. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelske zračne snage priopćile su da su ubile Alija Qadhija, zapovjednika Hamasa koji je predvodio prekogranični napad na izraelska naselja prošle subote.

Izraelska vojska priopćila je da je Ali Qadhi ubijen u napadu dronom nakon obavještajnih napora sigurnosne agencije Shin Bet i Vojne obavještajne uprave.

Izraelska vojska priopćila je da je "dron ubio Alija Qadija, zapovjednika čete Hamasovih Nukhba elitnih komandosa".

Prema Izraelskim obrambenim snagama, 37-godišnjak je bio jedan od oko 1.000 palestinskih zatvorenika koji su pušteni 2011. u zamjenu za Gilada Shalita, izraelskog vojnika kojeg je zarobio Hamas.

Godine 2005. Qadi je uhićen zbog otmice i ubojstva Izraelca koji je navodno radio za unutarnju sigurnosnu agenciju Shin Bet.

Ranije je javljeno da je izraleska vojska ubila još jednog čovjeka za kojeg se sumnja da je organizirao napade Hamasa prošlog vikenda.

Merad Abu Merad, zapovjednik Hamasovog sustava zračnog nadzora u gradu Gazi, bio je uvelike odgovoran za navođenje boraca tijekom tog napada na Izrael, objavile su Izraelske obrambene snage.

Nije bilo trenutne potvrde od strane Hamasa.

Izraelska vojska pronašla mrtve Izraelce u Pojasu Gaze

Izraleska vojska pronašla je tijela nestalih sunarodnjaka tijekom napredovanja u Pojasu Gaze, prema medijskom izvješću objavljenom rano jutros.

Jerusalem Post je izvijestio da su tijela otkrivena u petak navečer tijekom napredovanja 7. brigade u pograničnom području.

Nije bilo detalja o broju mrtvih.

Brigada je navodno opkolila područje, nakon čega su tijela izvučena i odvezena na izraelski teritorij.

Izraelska vojska objavila je da je ograničeno djelovala u Pojasu Gaze uoči očekivane kopnene ofenzive.

Glasnogovornik snaga Daniel Hagari rekao je na platformi X, nekadašnjem Twitteru, da je cilj tih operacija bio "očistiti područje od terorista i oružja".

Pritom su pokušali pronaći i nestale osobe. Kopnene i oklopne snage tražile su tragove i "eliminirale terorističke ćelije".

Prema vojnom krilu Hamasa 13 od oko 150 talaca otetih u Izraelu ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na obalno područje.

Tvrdnje se nisu mogle neovisno potvrditi.

Kopirati
Drag cursor here to close