Potrebna pomoć u mehanizaicji

Spasioci govore najpotresnije scene - spašavanje osmogodišnjeg dječaka ispod ruševina

Uz zahvalnost svima koji pomažu, Spahović apelira da spasiocima trenutno pomoć nije potrebna u ljudstvu, već u mehanizaciji.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2024. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adnan Đelmo u najtežim trenutcima spašavao je živote u Jablanici, a za Avaz je ispričao što mu je bilo najteže. 

''Jedan od najtežih trenutaka je bio taj kada smo izvlačili tog dječaka gdje su roditelji mu preminuli, nažalost, na licu mjesta. Zatekli smo dijete pod tim podzidom, taj trenutak je bio najteži, kroz što je to dijete prolazilo... Kako smo čuli dalje, tom dječaku se bore za život prevezen je u bolnici, dječak je imao sedam ili osam godina'', ispričao je Đelmo za "Avaz".
 
Uvjeti za pretraživanje terena u Donjoj Jablanici danas su nešto bolji, kiša je prestala da pada, pa spasioci u punom kapacitetu nastavljaju potragu za žrtvama stravične poplave i klizišta u ovom mjestu.

Video: Adnan Đelmo za AVaz

Prema riječima Sabahudina Spahovića iz Federalne uprave civilne zaštite, osim pripadnika FUCZ-a, na terenu su i spasioci sa psima i pripadnici HUSAR tima iz Hrvatske. Radi se o prvom timu koji je u Jablanici angažiran posredstvom međunarodnog mehanizma koordinacije civilne zaštite i Ministarstva sigurnosti BiH.

''Sada na terenu rade tri licencirana psa na mrtve osobe. Uspjeli su detektirati žrtve. Na tri mjesta pas je dao signal i čekamo da se stvore uvjeti, pošto je jako teško prići tim mjestima, da se s mašinama i spasiocima pokušamo probiti do potencijalnih tijela žrtava'', kazao je Spahović.

Mnogo je toga što će spasioci pamtiti zauvijek kada je o Donjoj Jablanici riječ, ali akcija spašavanja djeteta nedugo nakon katastrofe Sabahudinu se posebno urezala u pamćenje.

''Ono što će čitav život ostati u mom sjećanju, nešto što nikad neću moći izbaciti iz svoje glave zasigurno je pronalazak malog djeteta. Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dvije tone. Zajedno s mještanima i svima koji su tu bili prisutni uspjeli smo dijete izvući živo i transportirati ga do prve medicinske ustanove. Jutros sam dobio podatke da je dijete zdravo i da je osigurano sve što mu treba', dodaje Spahović.

Cijela regija povezana je solidarnošću, humanošću i željom da se pomogne preživjelima u katastrofi u Jablanici.
Uz zahvalnost svima koji pomažu, Spahović apelira da spasiocima trenutno pomoć nije potrebna u ljudstvu, već u mehanizaciji.

''Ne trebamo pomoć u ljudima, trebamo pomoć u kamionima, bagerima, svemu drugom što će nam koristiti na terenu kako bismo mogli početi otklanjati teške posljedice ove katastrofe. Onog momenta kada dođemo u situaciju da krenemo raščišćavati objekte i sve drugo što imamo ovdje tada ćemo putem medija i društvenih mreža apelirati da nam se pomogne u ljudstvu. Do tada molim sve za strpljenje, pogotovo da ne kreću samoinicijativno na put, jer tako prave problem i nama, i policiji, i svima ostalima'', poručuje Sabahudin Spahović, pripadnik FUCZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close