Seksualne ropkinje

Japan i Južna Koreja postigli dogovor o "ženama za utjehu''

Vijesti / Flash | 28. 12. 2015. u 09:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južna Koreja i Japan postigli su dogovor o rješavanju problema "žena za utjehu" koje su japanskim vojnicima služile kao seksualne ropkinje tijekom Drugog svjetskog rata.

Tokio je, naime, ponudio da preživjelima isplati 8.3 milijuna dolara, prenosi agencija AFP.

''Dogovor o pitanju, koje je predmet spora dvije zemlje već dugi niz godina, bit će "konačnan i nepovratan" ukoliko Japan ispuni svoje obaveze'', rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Jun Bjung Se nakon razgovora sa svojim japanskim kolegom Fumiom Kishidom.

Kishida je naveo da se Japan usuglasio da isplati 8.3 milijuna dolara južnokorejskim "ženama za utjehu" koje su služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima tijekom Drugog svjetskog rata.

''To nije kompenzacija. To je projekt radi povratka časti i dostojanstva svih žena za utjehu i izlječenja njihovih emotivnih rana", rekao je on dodajući da japanska vlada osjeća odgovornost za rješavanje tog problema zbog umješanosti japanske vojske.

Premijer Japana Shinzo Abe uputio je žrtvama "ispriku i pokajanje iz dubine svog srca", istaknuo je Kishida.

''Mislim da je sporazum, koji smo postigli, povijesni i revolucionaran'', naveo je on.

Sudbina 46 preživjelih južnokorejskih žena za utjehu je veliki problem u odnosima dvije zemlje.

Procjenjuje se da je oko 200.000 žena, većinom iz Koreje, služilo japanskim vojnicima kao seksualne ropkinje tijekom Drugog svjetskog rata.

Seul je zahtijevao od Tokija da se formalno ispriča i tražio kompenzaciju za preživjele žene.

Japan je, s druge strane, dugo tvrdio da je da je to pitanje riješeno dogovorom iz 1965. godine kojim je Tokio morao da plati Južnoj Koreji 800 milijuna dolara u grantovima i pozajmnicama.

Međutim, Južna Koreja smatra da taj dogovor nije pokrio kompenzaciju za "žrtve ratnih zločina protiv čovječnosti" kao što je mobilizacija žena za utjehu i nije oslobodio japansku vladu njene pravne odgovornosti.

Kopirati
Drag cursor here to close