Orban

Jedino Mađarska iskreno štiti Schengen

Vijesti / Flash | 04. 12. 2015. u 12:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo bi "neprihvatljivo" da Mađari budu lišeni slobodnog kretanja unutar Europske unije, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u radijskom intervjuu u petak. Orban je kazao za Radio Kossuth da se nekoliko europskih zemalja, uglavnom osnivača, želi odvojiti od središnjih i istočnih europskih zemalja, odakle migranti ulaze na prostor Unije.

"Bilo koji potez koji bi lišio Mađare mogućnosti slobodnog kretanja potpuno je neprihvatljiv s mađarske točke gledišta, budući da smo jedina članica schengenske zone koja iskreno štiti Schengen", rekao je.

On je naglasio da su se zemlje Višegradske grupe (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) složile u Pragu u četvrtak da će surađivati u tome da zaštite svoje slobode i iz tog su razloga osnovale grupu "Prijatelji Schengena".

Višegradska grupa odbija zamisao o mini-Schengenu i žele se usredotočiti na zaštitu vanjskih granica.

Nedavno je počeo cirkulirati prijedlog o uvođenju manjeg prostora bez kontrola na unutarnjim granicama u koji bi ušle Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Njemačka i Austrija kako bi se lakše kontrolirao priliv migranata. Zemlje mini-Schengena provodile bi strože kontrole na svojim vanjskim granicama.

Kopirati
Drag cursor here to close