Različitosti

Jedna drugačija poruka iz Vareša

Murali su dio aktivnosti „Osjeti umjetnost – sačuvaj tradiciju“ neformalne grupe „Mladi Vareša“ čiji su projekat malim grantom podržali USAID i PRO-Budućnost.
Vijesti / Flash | 22. 12. 2021. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru USAID-ovog projekta izgradnje mira PRO-Budućnost, grupa mladih je u utorak u Varešu predstavila murale koji oslikavaju ovaj grad – njegove različitosti i zajedništvo.

Mladi Vareša su očistili sive oronule zidove, crtali murale i učili djecu da volontiraju i doprinose svojoj zajednici. Jedan od murala sadrži čuvenu Hajdar-dedinu džamiju na Karićima, Pravoslavnu crkvu u Varešu koja je nacionalni spomenik te Staru crkvu, inače najstariju katoličku crkvu u BiH.

Foto: CRS / 

''Svaki mural šalje poruku. Samo je pitanje je li ona dobra ili loša. Mislim da ovo što smo uradili u Varešu – da ovaj mural oslikava zajedničke vrijednosti i on šalje poruku na koji način mi doživljavamo naš grad, naš zajednički život u tim različitostima'', kazao je načelnik Vareša Zdravko Marošević.

Nurdin Begović, koordinator aktivnosti, je kazao da su posebno ponosni što su na muralu radili učenici koji idu u dvije škole pod jednim krovom, kako bi zajednički uljepšali grad.

''Volimo svoje, poštujemo tuđe. Različitost je bogatstvo. Zato je Vareš, bar prema meni, najbogatiji'', dodao je Begović.

Foto: CRS / 

Murali su dio aktivnosti „Osjeti umjetnost – sačuvaj tradiciju“ neformalne grupe „Mladi Vareša“ čiji su projekat malim grantom podržali USAID i PRO-Budućnost.

''U vremenu kada murali razjedinjuju i dijele, ne samo u našoj zemlji nego i u regiji i kada su okidač za dalje produbljivanje nerazumijevanja, izuzetno nam je drago da možemo podržati ovakvu aktivnost koja koristi upravo ovo isto vizualno sredstvo da bi spojila ljude i poslala poruke da je potrebno raditi zajedno i staviti u funkciju svu kreativnost, svo dobro naslijeđe koje imamo radi zajedničkog zalaganja za bolju budućnost'', rekla je Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close