Humanitarna katastrofa

Jemen na rubu katastrofe: Borbe sprječavaju dostavu pomoći

Vijesti / Flash | 06. 04. 2015. u 20:57 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jemenski sukob gurnuo je tu siromašnu zemlju na rub humanitarne katastrofe, priopćila je u ponedjeljak UN-ova agencija za djecu, UNICEF.

Skoro dvotjedni rat između pobunjeničkih Huti boraca i provladinih snaga podržanih zračnim udarima pod saudijskim vodstvom ugrozio je milijune ljudi, navodi Reuters riječi predstavnika UNICEF-a u Jemenu, Juliena Harneisa.

''Brojna, brojna djeca ubijena su u borbama'', kazao je Harneis.

UNICEF i Međunarodni komitet Crvenog križa pokušavaju dostaviti pomoć u Jemen, ali imaju problema da dođu do aviona i dobiju odobrenje od koalicije pod saudijskim vodstvom.

Inače, dvanaestog dana operacije koju izvodi vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, sukobi se rasplamsavaju na jugu gdje je poginulo barem 114 ljudi, među kojima 53 u Adenu, drugom po veličini jemenskom gradu, saznaje se od više izvora.

Humanitarno stanje se pogoršava iz sata u sat, a bolnice zbog nedostatka lijekova ne mogu više skrbiti za bolesnike kojih je na stotine.

No izvana ne stiže nikakva pomoć. Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) izvijestio je u ponedjeljak o "logističkim teškoćama" u slanju pomoći.

"Imamo odobrenja za slanje teretnog aviona s medicinskim potrepštinama", rekla je za AFP glasnogovornica ICRC-a Sitara Jabeen. No postoji problem oštećenja zračne luke u Sani kamo "sve manje aviona može sletjeti".

Oko 48 tona lijekova i hirurškog pribora čeka zeleno svjetlo za dopremu zračnim ili morskim putem, navodi ICRC koji je pripremio i šatore, generatore i opremu za popravak oštećenja na vodovodnoj mreži.

Kopirati
Drag cursor here to close