službeni jezici

Jerlagić: Brisanje bosanskog jezika je kršenje ustava i zakona BiH

Vijesti / Flash | 07. 09. 2015. u 19:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić poziva predstavnike vlasti, međunarodnih institucija, kao i sudskih institucija da na temeljima Ustava i zakona BiH, a prema svojim nadležnostima, reagiraju i bez odlaganja zaustave kršenje osnovnih ljudskih prava i brisanje bosanskog jezika iz obrazovnog sustava entiteta Republika Srpska.

Podsjeća da je članom 6 Zakona o Upravi BiH 32/02 određeno da su službeni jezici u upotrebi u organima Uprave BiH: bosanski, srpski i hrvatski jezik.

Taj član je, kaže, opća odredba koji proizlazi iz općih odredbi o ljudskim pravima BiH, Europske konvencije o ljudskim pravima i drugim dokumentima iz te oblasti.

Smatra da bi uvođenje samostalnog naziva "bošnjački jezik" bilo uvođenje dodatnog jezika za bošnjake, što je suprotno Ustavu, zakonima i međunarodnim standardima, iz razloga što se dodatnim jezikom određuje za upotrebu samo za korist manjinskih naroda jedne države.

''Kao što je poznato, bošnjački narod je konstitutivni narod pa iz tih razloga ne može imati i materinji jezik i dodatni jezik, što se pokušava navedenim šifarnikom prikazati.

U članu 2 tačke 3 podtočke L Aneksa 4 Ustava BiH stoji pravo obrazovanja kao temeljno ljudsko pravo, i zbog tih razloga propisanih zakonom i odredbom 7 on kao takav se mora voditi na jezicima koji su u upotrebi u BiH pa se prema tome bošnjački jezik, kao proizvoljno nametnuti termin, suprotan zakonskoj normi, želi pokazati kao dodatni drugi jezik bošnjačkog naroda, što je pravna, jezično-lingvistička i svaka druga neistina. Zbog toga ovo je suprotno zakonu i navedenim normama, te se oni koji krše zakon moraju dovesti pred lice pravde'', poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close