Mlazno gorivo

Još jedna istraga protiv ministrice obrane BiH Marine Pendeš

Vijesti / Flash | 20. 07. 2015. u 09:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema svim raspoloživim informacijama, Tužiteljstvo BiH će podići i drugu optužnicu protiv ministrice obrane BiH Marine Pendeš, one zbog pogodovanja tvrtki BTG iz Tomislavgrada, objavio je Klix dodavši kako je u tom predmetu Pendeš oštetila proračun BiH za više stotina tisuća maraka.

Tužiteljstvo BiH je, naime, već podiglo optužnicu protiv aktualne ministrice obrane BiH Pendeš kojoj se na teret stavlja da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra obrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom Uredu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade iako nije redovito dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu. Pendeš je Jovićev angažman pokušala opravdati tvrdnjama kako je on savjetničke poslove obavljao na terenu.

Istodobno, Tužiteljstvo BiH vrši istragu protiv Pendeš i jer je, navodno pogodovala određenim tvrtkama prilikom javnih nabavki za Oružane snage BiH dok je obnašala dužnost zamjenice ministra obrane BiH.

Sporne su narudžbe Ministarstva obrane BiH od 19. svibnja 2009. od tvrtke BTG iz Tomislavgrada o prijemu mlaznog goriva u kasarnu Rajlovac, tj. o kvaliteti isporučenog mlaznog goriva.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović tražio je 29. lipnja 2015., od Ministarstva obrane BiH da se Tužiteljstvu BiH dostavi dokumentacija u vezi realizacije Ugovora o kupoprodaji pogonskog mlaznog goriva, koji su zaključili Ministarstvo obrane BiH i BTG.

Salihović je tražio dostavu naloga za unos isplate u Informacijski sustav financijskog upravljanja (ISFU) u kojem su evidentirani računi BTG-a, robne kartice skladišta mlaznog goriva za skladišta Rajlovac i Mahovljani za razdoblje od 25. srpnja 2008. do posljednje isporuke BTG-a, podatke o pripadnicima Zajedničkog stožera OS BiH i nadležnog odsjeka, koji su nakon dostavljanja Ugovora u kupoprodaji sudjelovali u dogovorima s BTG-om.

Tužiteljstvo BiH potražuje i podatke i dokumentaciju koja se odnosi na rješavanje o aktu BTG-a, a putem kojeg su dostavljene kalkulacije cijena goriva po osnovama potpisanih ugovora, podatke o tome tko je u ime Ministarstva obrane BiH bio zadužen za postupanje u pogledu zahtjeva tvrtke BTG za povećanjem cijena goriva, odluku o imenovanju Povjerenstva za ispitivanje kontrole kvalitete mlaznog goriva koje je isporučio BTG te akte Ministarstva obrane BiH, uključujući i akt pomoćnika ministra za logistiku.

Kopirati
Drag cursor here to close