Opušteno

Kafenisali Dodik i Čović

Vijesti / Flash | 07. 04. 2016. u 10:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nisu se službeno obraćali medijima nakon susreta u Palati Republike u Banja Luci.

Umjesto toga, prošetali su se gradom te popili su kavu u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu.

Agencija Srna navodi kako su ''građani u prolazu zastajali i pozdravljali ih'', a televizija N1 istaknula je kako je član predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH na sastanak došao pješke.

''Nema nikakvog preustroja vlasti na razini BiH, niti to predsjednik SNSD-a Milorad Dodik traži, a aktualne stabilne koalicije na razini BiH nema ni bez Saveza za bolju budućnost (SBB)'', izjavio je Čović.

Kategoričan je da Dodik ni ne traži preustroj vlasti na bh. razini.

''Uvjeravam vas da do kraja ovog mandata, ostaje vlast ovakva kakva jeste, ali moramo češće sjedati i razgovarati da ona funkcionira'', naglasio je Čović u izjavi novinarima u Banja Luci ističući da mora postojati suradnja entitetskih i državnih vlasti bez obzira što se radi o različitim političkim opcijama.

Kaže da je danas nakon razgovora i prošetao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom glavnom ulicom Banje Luke, kako bi se vidjelo da "odnosi nisu zategnuti“.

Ističući da bez SBB-a teško da može biti stabilne koalicije, Čović je ukazao da će on učiniti sve da SBB i ostane u koaliciji, bar do 2018. godine. Neophodne reforme za BiH, kaže, ne mogu se provesti bez adekvatne većine u kojoj je i ta stranka. Smatra da će se postići rješenje za grad Mostar i izmjene Izbornog zakona BiH, a morat će se mijenjati i neki drugi akti, za što je potrebna dvotrećinska većina.

''Uvjeren sam da će građani Mostara izaći na predstojeće izbore i imat ćemo izmjene Izbornog zakona da uvažimo odluku Ustavnog suda'', kazao je Čović i naveo da više "nema uzmicanja“ i da se u ovom mjesecu mora postići rješenje. I o ovom pitanju danas je u Banja Luci razgovarao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom.

''Europski put BiH treba biti vlasništvo svih u BiH, i trebalo bi da odražava interese entiteta i naroda u BiH'', ocijenili su Dodik i Čović.

Smatraju da rezultati popisa treba da budu objavljeni su skladu sa zakonom, te da ovo pitanje treba tretirati kao tehničko a ne političko, priopćeno je nakon sastanka iz Dodikovog Ureda.

Istaknuta je i potreba usvajanja izmjena Izbornog zakona, koji bi uvažio i zahtjeve iz odluke Suda u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH“.

Kopirati
Drag cursor here to close