Uništene barake

Kakanj: Jalova zemlja na klizištu, obiteljima preporučeno da se ne vraćaju

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 19:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci geološke i geodetske struke, profesori s Rudarskog fakulteta u Tuzli koji su tijekom dana boravili na klizištu u naselju Bare u općini Kakanj, dali su preporuke općinskim strukturama za stabilizaciju klizišta, a članovima 14 potencijalno ugroženih obitelji preporučili da se ne vraćaju domovima dok ne bude urađena detaljna analiza o ovom pomjeranju tla.

Tu se zemlja pomjerila sinoć oko 21 sat. Jedna osoba je poginula, a pripadnici civilne zaštite, vatrogasne službe i rudari uspjeli su da spase tri.

"Sedam baraka u kojima su živjele obitelji je srušeno. Iz preventivnih razloga su evakuirani i ljudi iz obližnjih 14 baraka. Sa svima njima je danas održan sastanak i pružena im jednokratna pomoć" rekao je Agenciji Fena direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak.

Na brdu u čijem su podnožju barake desetljećima je odlagan rudnički otpad. To je "jalova zemlja", rekao je također Solak dodajući da detaljna analiza treba da ukaže je li klizište eventualno prouzročila kemijska reakcija otpadnog materijala ili nešto sasvim drugo. U naselju Bare nikada nije bilo aktivnih klizišta, naveo je.

U naselju Bare kod Kaknja, gdje je sinoć usljed klizišta jedna osoba izgubila život, te danas proglašeno stanje prirodne nesreće, večeras je mirno. Danas se tlo nije pomjeralo. Evakuirani su mještani iz porušenih i potencijalno ugroženih kuća.

Mada su neki od potencijalno ugroženih željeli da se vrate domovima, stručnjaci koji su tijekom dana boravili na terenu preporučili su im da to ne čine dok ne bude gotova detaljna analiza o uzrocima ove iznenadne pojave.

Kopirati
Drag cursor here to close