Odlazak Fronte

Kako će se mijenjati vlasti u županijama: SBB dobiva ministra u HNŽ-u

Vijesti / Flash | 28. 10. 2015. u 09:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije nema ministarskih pozicija, pa se stoga u ovoj županiji ne očekuju velike promjene, objavila je Federalna televizija analizirajući u magazinu Mreža promjene županijskih vlasti nakon što je u federalnu koaliciju, umjesto DF-a, ušao SBB.

Manjinska vlada SDA- HDZ BiH je i u HNŽ-u dobila podršku tri zastupnika SBB-a čime je osigurana nova parlamentarna većina koja ima 21 zastupnika, odnosno jednog više od potrebne dvotrećinske većine.

"U HNŽ-u HDZ BiH i SDA imaju kapacitet, imaju natpolovičnu većinu u Skupštini. To će zavisiti od mnogo faktora", kaže Ajman Šoše iz SDA, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a, a na pitanje hoće li SBB dobiti koje ministarsko mjesto nema striktnih odgovora.

''To će rukovodstvo stranke odrediti, ali naš izborni rezultat je 9.000 glasova u ovoj županiji i prema broju glasova mi ćemo dobiti svoj dio i u Vladi i niže''. tvrdi Osman Macić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini HNŽ-a.

Tomo Martinović iz HDZ-a BiH, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a kaže kako podržava ulazak SBB-a u Vladu.

''Spremni smo razgovarati o tome i bit će nam jako drago da se taj naš koalicijski partner uključi u sam rad Vlade kroz eventualno ministarsko mjesto", rekao je Martinović.

I u ostalim županijama doći će do promjena. No, ne u svim. Magazin Mreža ističe kako DF ne želi sam istupiti iz vlasti na državnoj razini niti iz vlasti Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojske županije.

''Ne razmišljaju ni o okupljanju nove parlamentarne većine. Službenog zahtjeva za smjenu ministara DF-a u Vladi KS-a nema. Ali sve glasnije su tvrdnje u hodinicima zgrade ove vlade kako su kadrovi DF-a na izlaznim vratima'', navodi FTv dodajući kako je DF na to spreman.

"Ministarstka funkcija nije Bogom data da bude doživotno. Dok Skupština ne izglasa nepovjerenje mi ćemo biti tu. Kada dođu novi ministri mi ćemo izvršiti primopredaju i apsolutno ne postoji nikakva kočnica od strane DF-a. DF i ministri DF-a su dio rješenja, a ne dio problema", poručuje Samer Rešidat iz DF-a, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

SBB BiH bi trebao u ovom kantonu preuzeti pet ministarstava. Prioritet, kažu, nisu ministarske pozicije niti funkcije u javnim poduzećima.

I Bosanskopodrinjski kanton ponovo je uzdrman. Opstanak na vlasti je u igri. Za boljitak se bori i Esed Radeljaš. Stoga podsjeća da je on osoba koja se pita i odlučuje te da će osigurati kontinuitet učešća u vlasti.

Vlast u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno predvode SDA i DF. Hoće li biti prekompozicija u ovoj županiji, i pozicija i opozicija su u iščekivanju signala iz središnjica stranaka.

Do većih promjena ne bi trebalo doći ni u Srednjobosanskoj županiji. Podršku Vladi, koju čine SDA i HDZ BiH, već su dali opozicijski zastupnici SBB-a. SDA je dobio poziciju premijera i tri ministarska mjesta, dok je HDZ BiH dobio pet ministarskih pozicija. Hoće li i što dobiti novi partner u vlasti - pitanje je na koje diplomatski odgovaraju.

I ostale županije čekaju promjene.

Kopirati
Drag cursor here to close