Savjeti za djecu

Kako da se djeca zaštite od pedofila i otmičara

Vijesti / Flash | 12. 07. 2016. u 09:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Realnost današnjice su i potencijalne opasnosti koje okružuju vaše dijete, bilo da je to na putu do škole, u dvorištu ili u parku. Klint Van Zant, bivši agent FBI, predlaže deset strategija za vas i vaše dijete, kako da izbjegnete opasnost, ali i kako da se ponašate ukoliko do neželjenih situacija dođe, prneosi Radiosarajevo.ba.

Deset savjeta za djecu

1. Ne ulazi u nečiji automobil ukoliko ti to roditelj nije osobno rekao. Također, ne prilazi osobama koje te prate automobilom ili pješice.

2. Ne vjerujte odraslim osobama koje od vas traže pomoć, na primjer traže izgubljenog psa ili neku ulicu.

3. Brzo se skloni od osobe koja te primorava da pođeš sa njom. Slobodno viči: "Ova osoba nije moj otac (ili majka)."

4. Izbjegavaj da negdje ideš sam. Ukoliko želiš da izađeš iz dvorišta ili s igrališta, obavezno pitaj roditelje za dozvolu, naročito ako ideš kod nekoga.

5. Nikada nemoj stopirati! Ukoliko ti roditelji ne dozvole, nemoj se voziti s drugim ljudima.

6. Odrasli ti ne bi trebali pričati svoje tajne. Ukoliko se to dogodi, reci roditeljima ili nastavniku. Također, ne dozvoli da te bilo tko fotografira.

7. Nitko ni ne bi smio dodirivati tijelo na mjestima koje pokriva kupaći kostim, ali ni ti ne bi trebao dodirivati druge. Tvoje tijelo je nešto posebno i intimno.
8. Imaš pravo reći NE odraslima, pa čak i rođacima i prijateljima, ukoliko te pokušaju natjerati da

uradiš nešto protiv tvoje volje.

9. Dogovorite se s roditeljima na koji način će vam poručivati je li sigurno da pođete s nekom osobom.

10. Vježbaj poseban uzvik, koji je glasan i dugo traje. Tako osobi koja pokušava da te ozlijedi poručuješ "Znam što pokušavaš uraditi! Nisam laka žrtva!", a osobama u blizini da si u opasnosti. Kada vičeš, udišeš duboko, dobiješ kisik i dodatnu hrabrost i snagu da se pokreneš i pobjegneš.

Kopirati
Drag cursor here to close