Čović

Kako se došlo do mehanizma koordinacije

Vijesti / Flash | 07. 06. 2016. u 09:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra kako će usvajanje mehanizma koordinacije i prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) biti veliki korak k pozitivnom odgovoru EU na predanu aplikaciju za članstvo BiH u EU.

Čović je istaknuo kako se do mehanizma koordinacije došlo na specifičan način jer se nije držalo do dogovora, kao i kod puno drugih stvari, ali se nada da će na sastanku predsjedatelja Vijeća ministara BiH i entitetskih premijera biti postignut napredak.

''Što se tiče SSP-a i tradicionalne trgovine mi moramo uvažiti činjenicu da danas imamo 28. članicu EU koja nije bila članica u vrijeme potpisivanja SSP-a. Pregovori su završeni, sada su u pitanju vještine hoće li i kada Vijeće ministara usvojiti izvještaj o adaptaciji SSP-a. Ako to ne urade u ponedjeljak, morat će u sljedeća dva ili tri dana, a mi smo onda spremni na jednoj telefonskoj sjednici Predsjedništva BiH to dodatno potvrditi do kraja tjedna i time otkloniti sve dileme u vezi s adaptacijom SSP-a", rekao je Čović za portal Klix.

Na pitanje je li koalicija na razini BiH stabilna i može li je ugroziti najava člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića o njegovim "šokantnim potezima", Čović je rekao da te izjave predstavljaju vrstu političkog spina koji bi trebao ojačati Ivanićevu poziciju.
"Iskreno, nisam razumio što je naljutilo kolegu Ivanića i što bi ga moglo iziritirati da kaže nešto tako. Mislim da ti potezi neće biti ni dramatični ni radikalni, jer za to nema razloga. Bojim se da ovo ima jednu drugu dimenziju i zato sam ja to nazvao nekom vrstom političkih spinova u vezi s lokalnim izborima ili nekim drugim pregrupiranjima kada je riječ o Republici Srpskoj i odnosu snaga, jer izvršnu vlast na razini entiteta drži jedna grupacija, a na razini BiH druga", rekao je Čović.

Dodao da to razvija jedno novo rivalstvo koje se vidjelo i na nedavnim prosvjedima u Banja Luci koji su bombastično najavljeni, ali su na kraju bili dosta miroljubivi, dobro organizirani i demokratski prihvatljivi.

"U tom smislu, nema se što očekivati od Ivanića a što bi moglo otežati komunikaciju tri člana Predsjedništva BiH. Ta struktura stranaka iz Republike Srpske je prije ulaska u vlast imala čvrst dogovor sa SDA i koliko vidim oni taj dogovor i dalje poštuju. HDZ se tu pojavio sa grupom stranaka iz HNS-a više kao partner koji je to prihvatio kao jednu realnost", dodao je Čović, prenijela je Srna.

Prema njegovom mišljenju, ova Ivanićeva izjava trebala je malo ojačati njegovu poziciju ili poziciju ovih stranaka u odnosu na stranke koje su na vlasti na razini entiteta.

Ocijenio je da tri člana Predsjedništva BiH u posljednjih godinu i pol dana nisu imali nijednu razmiricu o bilo kojoj točki dnevnog reda izuzev pregleda obrane koji čeka, dok su sve druge koje su bile na dnevnom redu jednoglasno usvojene.

Kopirati
Drag cursor here to close