Novi ministar sigurnosti

Kako su odbačene istrage protiv ministra Nešića: Dokazi nestajali, svjedoci zaboravljali...

Krivična prijava PU Istočno Sarajevo protiv Nešića se četiri godine ''kiselila'' u OJT Istočno Sarajevo.
Vijesti / Flash | 20. 02. 2023. u 14:16 Piše: Žurnal info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Nenad Nešić

Protiv Nenada Nešića, novog ministra sigurnosti BiH, podignuto je više krivičnih prijava za reketiranje i ostale nezakonite radnje iz vremena dok je bio vršitelj dužnosti direktora ''Putevi RS'', ali su sve završile u košu, jer su tužitelji donosili odluku o nesprovođenju istrage, zbog navodnog nedostatka dokaza. O većini tih slučajeva Žurnal je pisao ranije.

Prinuda

Žurnalu je iz Okružnog javnog tužiteljstva Istočno Sarajevo potvrđeno da je istu sudbinu doživjela i krivična prijava, koju je protiv Nešića još 12. listopada 2018. godine podnijela Policijska uprava Istočno Sarajevo, zbog sumnje da je počinio krivično djelo ''Prinuda" iz člana 141. stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske. Iz PU Istočno Sarajevo tada je priooćeno da ''postoji sumnja da je N. N. ozbiljnom prijetnjom i vrijeđanjem prinudio direktora p0duzeća iz Istočne Ilidže da obavi određene građevinske radove vrijedne 150.000 KM''.

Zapravo, Nešić je pred listopadske opće izbore 2018. godine, na kojima je bio kandidat za zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, kao v.d. direktora ''Putevi RS'' natjerao direktora tvrtke ''Ilidža putevi'' Dobrivoja Bratića da asfaltira određene ceste na području Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva, kako bi na taj način za sebe i svoj Demokratski narodni savez (DNS) pridobio glasove birača.

Krivična prijava PU Istočno Sarajevo protiv Nešića se četiri godine ''kiselila'' u OJT Istočno Sarajevo. Još 2019. godine obrazloženo je da taj predmet nije uzet u razmatranje, jer je ''dinamika rješavanja predmeta iz nadležnosti OJT u Istočnom Sarajevu utvrđena Općim planom za 2019., kao i drugim planovima donesenim u skladu sa strateškim okvirom i planovima za tužiteljski sustav RS, a sa kojima su upoznati Republičko javno tužitejljstvo RS i VSTS BiH''.

Nema elemenata krivičnog djela

U skladu sa tužiteljskom ''dinamikom'', koja je često veoma spora i sporna, posebno kada je riječ o rješavanju predmeta u kojima su centralne figure političari, u listopadu 2021. godine na red je došao i Nešićev slučaj. Očekivano, tužitelj je 10. listopada 2021. godine (tri godine nakon podnošenja krivične prijave) donio odluku o nesprovođenju istrage protiv Nenada Nešića.

''Predmetni tužitelj je nakon analize cjelokupnog dokaznog materijala utvrdio da radnjama prijavljenog lica nedostaje bitni element krivičnog djela za koje je prijavljen, odnosno da u njegovim radnjama nema elemenata upućene prijetnje, praćene zakonom propisanog objektivnog elementa ozbiljnosti, bez čijeg postojanja nema ni ispunjenosti njegovih zakonskih obilježja'', navedeno je u odgovoru iz OJT Istočno Sarajevo dostavljenom Žurnalu.

Ostatak pročitajte na Žurnal.info

Kopirati
Drag cursor here to close