Ledeni val

Kaos zbog ledenog vala u regiji: Nestale četiri osobe, oštećena imovina, promet obustavljen

Vijesti / Flash | 06. 01. 2017. u 11:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Uprave za izvanredne situacije, policije i Žandarmerije od jutros tragaju za četvoricom mještana sela Hum koji su nestali nakon što su noćas krenuli u šumu po badnjake.

"Jutros u 6.30 sati primili smo prijavu da se četiri muškarca koja su traktorom krenula za badnjake, nisu vratila svojim kućama. U tijeku je intenzivna potraga za njima", priopćila je niška Policijska uprava.

Kako saznaje Telegraf.rs, oni su se noćas oko tri sata mobilnim telefonom javili obiteljima i kazali da su zatrpani i da se ne mogu probiti do sela. Nakon toga sa njima je izgubljen kontakt.

Spasiocima potragu otežavaju visoki smetovi od skoro dva metra, jak vjetar i niska temperatura, prenose Nezavisne novine.

U Crnoj Gori danas prevladava hladno vrijeme, sa udarima olujnog vjetra. Najniža temperatura izmjerena je na Žabljaku -16 stupnjeva Celzijusa, dok je u Podgorici temperatura u 10 sati iznosila dva stupnja ispod nule, javlja agencija Anadolija.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, najviše snijega palo je na Cetinju i u Plavu, gdje je izmjereno 50 centimetara. Na Žabljaku je izmjereno 48 centimetara snijega, u Kolašinu 45, u Šavniku 44, a u Rožajama 42. Visina snijega u Andrijevici je 40, u Beranama 38, Pljevljima 30, a u Bijelom Polju 26 centimetara. U Nikšiću je izmjereno 17, a u Baru jedan centimetar snijega.

Iz Auto-moto saveza upozoravaju da se jutros prometuje otežano i usporeno zbog snijega i jakog vjetra koji stvara mećavu. Nužna je maksimalno oprezna vožnja i obavezna upotreba zimske opreme.

Zatvoren je promet j za sve kategorije vozila na putu Virpazar - Petrovac, preko Paštrovačke gore. Zbog snijega nije dozvoljeno kretanje kamionima sa prikolicom i šleperima na dionicama Vilusi - Vracenovići, Nikšić - Plužine - Šćepan Polje, Nikšić - Šavnik, Podgorica - Cetinje - Budva, Vilusi - Grahovo - Lipci i Berane - Rožaje.

Hrvatska: Na moru brzina vjetra 130 kilometara na sat

Stranica meteoalarm.eu pokazuje kako je u Hrvatskoj na snazi crveni meteoalarm za područje Jadranske obale od Splita do Rijeke, uključujući istočni dio poluotoka Istre i sve otoke, javlja agencija Anadolija.

Vrijeme na tom području je sunčano ili sa manjom naoblakom uz jak do olujni vjetar. Posebno se jaki udari olujne bure očekuju na Sjevernom Jadranu i u Istri. Zbog udara vjetra, samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice.

Otežan je ili prekinut trajektni i katamaranski promet. U prekidu su sve katamaranske linije koje povezuju Split sa otocima. Na otvorenom moru na tom području izmjerena je brzina vjetra od 130 kilometara na sat.

Prema najavama meteorologa, na jugu Hrvatske tijekom dana neće biti padalina, ali je najavljena olujna i orkanska bura sa udarima do maksimalnih 165 kilometara na sat.

Zaledilo se more

Tijekom noći i u ranim jutarnjim satima na više mjesta u Splitu vjetar je prevrtao kontejnere i nanosio ih na prometnice, a na nekoliko mjesta su odlomljene grane sa drveća.

Jak vjetar oštetio je dalekovod na području splitske četvrti Kile, gdje je bez struje ostalo oko 200 domaćinstava, te na području naselja Korešnica u Žrnovnici istočno od Splita, gdje je bez struje ostalo oko 300 domaćinstava.

Olujna bura noćas je sa električne mreže isključila skoro polovicu cetinskog kraja, a splitski vatrogasci saniraju štetu, s obzirom da je jak vjetar srušio brojna stabla.

U mjestu Strožanac u općini Podstrana olujni vjetar odnio je dio krova na parkirana vozila, te je jedno potpuno uništeno, javlja Srna.

Jutarnji let sa dubrovačkog aerodroma za Zagreb je otkazan, dok popodnevni i večernji dolasci i odlasci ovise od vremenskih prilika, a jutros nije isplovio ni brod sa ostrva Šipan koji povezuje Elafitsko otočje sa Dubrovnikom.

Na Makarskom primorju bura puše brzinom od oko 90 kilometara na sat, a na udare orkanskom brzinom i do 150 kilometara na sat, pa je i dalje u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na ostrvi Hvaru.

Zbog niske temperature zaledilo se more u Tisnom, te Vransko jezero, prenose hrvatski mediji.

Lančani sudar u Nišu

Broj ozlijeđenih u lančanom sudaru kod Niša povećao se na 17, od kojih je šestoro djece, javlja RTS.

Lančani sudar dogodio se na izlazu iz grada kod Kazneno-popravnog doma.

Nakon sudara na teren su izašle četiri ekipe Hitne pomoći, a svi ozlijeđeni su prebačeni u Urgentni centar u Nišu.

Snijeg i vjetar prave probleme vozačima u niškom kraju, a promet je obustavljen na auto-putu Beograd–Niš, kod petlje Trupale, prenosi Srna.

Sve dežurne ekipe "Puteva Srbije" pokušavaju da se probiju ka tom putnom pravcu kako bi se promet normalizirao.

Snijeg i smetovi na pojedinim lokalnim putovima u niškom kraju dostižu visinu do dva metra.

Kopirati
Drag cursor here to close