Vjera i demokracija

Kavazović kritizirao Orbana zbog izjave da islam nikad nije pripadao Europi

Vijesti / Flash | 21. 10. 2015. u 20:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom intervjua koji je mađarski premijer Viktor Orban dao njemačkom magazinu Focus, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Svako neznanje je štetno, a posebno ono koje javno zastupaju visoki politički dužnosnici koji imaju društvenu moć i ulogu da javno utječu na mišljenje drugih. To što posjeduju nešto veća znanja o nečemu, ne daje im pravo da nastupaju kao poznavatelji svega ostalog, a pogotovo ne onoga što većina ljudi bolje zna.

Nedavni intervju Premijera Mađarske Viktora Orbana u Focusu primjer je demonstriranaj štetnog neznanja o islamu i Europi i zastupanja krajnje spornih stavova o demokraciji.

Premijer Mađarske kaže da ''islam nikada nije pripadao Europi, on je došao'' i objašnjava to tako da su ''preko turskih gastarbajtera muslimani dio Njemačke i Europe, ali da u duhovnom smislu islam ne pripada Europi. On je set pravila drugog svijeta''.

Bilo bi teško pretpostaviti da ima građana Mađarske, za koje je Europa jedinstvo geografije i povijesti, koji ne znaju da je islam doista ''došao'' u Europu a pogotovo onih koji ne znaju da su u Europu također ''došli'' i kršćanstvo i židovstvo. No jednako je teško povjerovati da onima sa visokim obrazovanjem među njima nije poznato da je u širokim prostorima sjeverne Europe islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da, kako u monumentalnom djelu Židovi, kršćani, muslimani piše tibingenski teolog Karl-Josef Kuschel ''nijedna od triju religija nije nikada sasvim ovladala Europom''.

Europljani pak, dakako i Mađari među njima, koji pojam Europe temelje na vrijednostima kao što je demokracija, znaju da ni demokracija nije izvorni europski proizvod. Ona je nastala u Grčkoj u vrijeme kada Europa kao kulturni identitet nije postojala i kada su grčki gradovi bili dio svijeta koji je civilizacijski gravitirao Istoku.

Tim Europljanima je, međutim, dobro poznat izvorni i posrednički doprinos islama i muslimana kulturnom i gospodarskom životu srednjovjekovnih europskih društava i uloga u novovjekovnom civilizacijskom uzdizanju tih društava.

Konačno, Premijer Mađarske govori o uzaludnosti ''nametanja zapadne demokratije'' muslimanskom svijetu, i to argumentira ''gorkom poukom' cvjetova slobode'' koji su ''sahranjeni u Arapskom proljeću'', i potom odbija mišljenje Europske komisije da imigracija može riješiti demografske probleme u Europskoj uniji, zauzimajući se za pospješivanje podrške obitelji.

Time on otvoreno negira princip demokracije i istovremeno iznevjerava duh kršćanstva. Europljani koji drže do vrijednosti demokracije i slobode osudili su i osuđuju postupak sječe i sahranjivanja cvjetova slobode koji su bili procvjetali u Arapskom proljeću, kao što kršćani koji drže do svoje vjere zahtijevaju poštivanje svetosti ljudskih života, makar ti životi pripadali i imigrantima sa Istoka koji nastoje naći mir i sigurnost u Europi.

Nije nam poznato da su gospodin Orban i Mađarska vlade učinili nešto slično tome. Izražavajući svoje oštro protivljenje proizvoljnim i štetnim tvrdnjama gospodina Viktora Orbana, žalimo što su one iznešene i nadamo se da se slične tvrdnje o islamu, Europi i demokraciji u budućnosti neće naći u obraćanjima visokih europskih političkih funkcionera", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close