Europski put BiH

Khan: Nema napretka dok se odgovorni ne uhvate u koštac s nepotizmom i korupcijom

Vijesti / Flash | 06. 12. 2014. u 12:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina mora otkočiti put ka članstvu u Europskoj uniji, pratiti napredak s državama regije jer je i BiH europska zemlja koja pripada zajednici evropskih zemalja, dok njene različitosti trebaju vidjeti kao snagu, a ne slabost - kazao je danas u intervjuu za Agenciju FENA zastupnik Europskog parlamenta i izvjestitelj u sjeni za BiH u grupaciji socijalista i demokrata (SD) Afzal Khan.

Boravi u Bosni i Hercegovini prvi put da bi se upoznao o prilikama u našoj zemlji, a u razgovoru je posebno naglasio da se politički lideri države moraju izdići iznad etničkih razlika i jasno izraziti stav da je budućnost ove zemlje u Europskoj uniji.

Khan ističe da je sada važno iskoristiti novo rukovodstvo kako u Europskoj uniji nakon održanih izbora, tako i u BiH u kojoj su održani opći listopadski izbori, te je važno u ovom trenutku usredotočiti se na veoma potrebne reforme.

U tom kontekstu naglasio je izuzetnu važnost britansko-njemačke inicijative dodajući da postoji hitna potreba za provedbu društveno-ekonomskih reformi koje su potrebne bh. građanima i koje se odnose na njihove svakodnevne živote.

''Također, od izuzetnog je značaja da se osigura da pravosudni sustav bude slobodan od političkog utjecaja te da se imenovanja osoba na odgovorne funkcije vrše na osnovu zasluga. Nećemo vidjeti nikakav napredak, ukoliko se odgovorni ne uhvate ukoštac s nepotizmom i korupcijom'', stava je Khan.

Tijekom brojnih susreta s različitim bh. dužnosnicima i građanima uvidio je da postoji optimizam kod građana koji svoju budućnost vide u EU, a jedna od stvari koja mora biti učinjena boljom, smatra Khan, jeste da vlada u BiH mora naći mehanizme da administraciju države učini učinkovitijom.

Na pitanje o razlozima njegove posjete, Khan je kazao da za ovu posjetu ima osobni interes jer je nedavno imenovan glasnogovornikom sporazuma o pristupanju BiH Europskoj uniji te je izrazio uvjerenje da treba posjetiti neku zemlju i razgovarati s njenim građanima iz svih sfera života da bi upoznao tu zemlju.

U razgovoru za Agenciju FENA kazao je da je bio impresioniran ljepotom BiH, ali i njenim potencijalom da se krene naprijed jer su građani BiH, usprkos brojnim izazovima, optimistični u pogledu budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close