Gradsko vijeće

Kiosci otišli u daljnju proceduru, oni i ne smetaju koliko smetaju frižideri

Osim pojedinačnih primjedbi na nepodudaranje slika lokacija kioska na terenu sa stanjem na crtežima koje su primili vijećnici, upućena je i primjedba zbog kioska koji se ne planira ukloniti iako je postavljen na parkirno mjesto.
Vijesti / Flash | 13. 04. 2022. u 17:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt o Odluci o razmještaju kioska u Gradu Mostaru nakon rasprave vijećnika, bez većih zamjerki, uopćen je u daljnju proceduru. Vijećnici su složni kad je pitanje uređenja ove oblasti.

Osim pojedinačnih primjedbi na nepodudaranje slika lokacija kioska na terenu sa stanjem na crtežima koja su primili vijećnici, upućena je i primjedba zbog kioska koji se ne planira ukloniti iako je postavljen na parkirno mjesto.

Između ostaloga, vijećnik Ivan Zelenika predložio je da se dodatno razradi prijedlog razvrstavanja kioska po kategorijama što se u njima može obavljati. S tim ciljem predložio je da se razdvoje trafike, kiosci za prodaju novina i duhanskih proizvoda od onih koji služe brzu hranu. Time bi se, kazao je, razgraničio broj rashladnih uređaja koji se postavljaju van ovog objekta.

''Ako imamo fast food, on ima potrebu za više frižidera, dok kiosk nema potrebu za pet frižidera kao što sada imaju. Predlažem da se ograniči broj rashladnih uređaja, frižidera, ovisno stoje li u njima pića ili sladoledi. Kiosci ne smetaju toliko koliko smetaju frižideri koji zauzimaju javnu površinu'', predložio je Zelenika.

Inače, ovim Nacrtom utvrđeno je da se veliki broj kioska u Gradu Mostaru uopće ne koristi. Veliki broj njih je napušten i oni su predloženi za uklanjanje. Problem zadaje i to što za veliki broj napuštenih kioska Grad nije uspio utvrditi vlasnika.

Reklamni panoi i displayi

Nacrt Odluke o donošenju i provođenju Programa razmještaja reklamnih panoa i displaya na području Grada Mostara upućen je također u daljnju proceduru bez velike rasprave vijećnika.

Primjedbe je imao HDZ-ov vijećnik Damir Šunjić koji je kazao kako bi bilo glupo omogućiti vlasnicima panoa koji su godinama ilegalni da ''samo donesu dokumentaciju i sve to tako jednostavno legaliziraju''.

''Volio bih da na jednoj od sjednica malo diskutiramo o ovom problemu'', kazao je Šunjić.

Problem su bili i bilbordi postavljeni na magistralnoj cesti M17, a koji ulaze u nadležnost Grada Mostara.

Inače, Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara kazao je kako  Grad Mostar ima ukupno 170 što reklamnih panoa i displeja što drugih oglašavajućih pozicija. Istaknuo je kako jedan broj njih ne odgovaraju ambijentu, dok su drugi, kako kaže, prevazišli nekakav ukus ambijenta, dok se jedna dio njih nalazi na opasnim zonama koji ugrožavaju sudionike u prometu i predstavljaju opasnost.

Istaknuo je kako je potrebno da služba koja izađe na teren ustvrditi tko je vlasnik i kakav mu je ugovor s Gradom, te kako predložiti gradonačelniku - da li da nastavi s ovim ugovorom ili da se raspisuje procedura o odluci za zauzimanje površina.

Korpe za otpatke staviti i na druga mjesta

U daljnju proceduru otišao je i Nacrt Odluke o donošenju i provođenju Programa razmještaja urbanog mobilijara na području Grada Mostara.

Tijekom rasprave  primjedbu je imala samo vijećnica Boška Čavar koja je sugerirala da se vodi računa o raspodjeli korpi za otpatke na sva mjesta u gradu , a ne da se, kako što je to prije urađeno, sve postave samo na jednom potezu grada.

''Na relaciji Rondo - Park Nobelovaca - Gimnazija prije godinu dana bilo je postavljeno 116 korpi za za sitni otpad, danas ih jena ovoj relaciji više od 80. predlažem da se razmjeste i preraspodjele i na druga mjesta'', kazala je Čavar.

''Vidjela sam tri korpe na istom mjestu, jedna do druge stoje na Španjolskom trgu'', istaknula je.

Kopirati
Drag cursor here to close