Vladavina prava

Ključna uloga pravosuđa je osigurati pravilnu primjenu zakona

Osmi regionalni forum - Neovisno sudstvo doprinosi razvoju cijelog društva
Vijesti / Flash | 04. 09. 2021. u 17:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključna uloga pravosuđa u demokratskim društvima jeste garantirati postojanje vladavine prava i osigurati pravilnu primjenu zakona na nepristraan, pravedan i učinkovit način, zaključeno je na Osmom regionalnom forumu o vladavini prava za jugoistočnu Europu koji je bio posvećen nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.

Tijekom dva dana suci Europskog suda za ljudska prava i predstavnici pravosudnih institucija iz sedam država jugoistočne Europe su govorili o važnosti zaštite neovisnog i nepristranog sudstva kao preduvjeta vladavine prava.

Polazna točka

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, je navela da ne postoji jedinstven pristup u zaštiti nezavisnosti i nepristranosti pravosuđa koji bi primijenile sve države te da je prilikom reforme pravosuđa neophodno uzeti u obzir politički, ustavni i povijesni kontekst svake države.

''Bez obzira na mjere koje se poduzimaju, one moraju biti u skladu s načelima i zahtjevima koje je razvio Sud u Straßburgu. Ova načela predstavljaju važnu mjeru pomoću kojom se mora procijeniti reforma pravosuđa, ali isto tako trebaju biti i polazna točka pri osmišljavanju svake buduće reforme pravosuđa'', istaknula je Braithwaite.

Središnjoj konferenciji koja je održana u Dubrovniku 3. i 4. rujna nazočio je Robert Spano, predsjednik Europskog suda za ljudska prava te sadašnje i bivši suci ovog suda.

U isto vrijeme više od 120 predsjednika i sudaca najviših sudova, ombudsmana, zastupnika država pred Sudom u Straßburgu, predstavnika pravosudnih centara, fakulteta, nevladinih organizacija i pravnih stručnjaka iz sedam država jugoistočne Europe bilo je okupljeni u nacionalnim radnim centrima u glavnim gradovima: Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani i Zagrebu. Oni su u konferenciji sudjelovali putem video linka.

Sudionici u nacionalnim centrima su tijekom prvog dana raspravljali o izazovima s kojim se pravosuđe suočava u državama jugoistočne Europe. Oni su naveli da je neophodno ojačati nepristranost i nezavisnost pravosuđa kroz unapređenje procesa izbora sudaca, disciplinskih postupaka, osiguranje kontinuiranih obuka, veću transparentnost, jačanje kapaciteta sudova, borbu protiv korupcije, ali i da je potrebno zaštititi suce od pritisaka s kojima se suočavaju.

Tijekom tri sesije sudionici su razgovarali o kriterijima za utvrđivanje nezavisnosti i nepristranosti suda, odnosu između nezavisnosti i nepristranosti i drugih članova Europske konvencije o ljudskim pravima te ulozi pravosuđa, medija i drugih grana vlasti.

Istaknuto je da vladavina prava zahtijeva nezavisno sudstvo te da takvo sudstvo doprinosi njenom očuvanju.

Integritet sudaca od ključnog značaja

Sudionici su naglasili da je integritet sudaca od ključnog značaja za uspostavljanje nezavisnog i nepristranog sudstva. Za jačanje povjerenja javnosti neophodno je da suci slijede visoke standarde integriteta. Istaknuto je i da suci nisu jedine odgovorne za očuvanje nezavisnosti i nepristranosti sudstva te da je to obaveza raznih institucija, predstavnika vlasti, ali i medija.

Forum su organizirali AIRE centar i Civil Rights Defenders uz podršku vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Švedske i Fondacije "Konrad Adenauer".

Alexander Peyre Dutrey, savjetnik zamjenika šefa misije u Veleposlanstvu Kraljevine Švedske u Beogradu, je rekao da je uspostavljanje vladavine prava od suštinskog značaja za stvaranje društava mogućnosti i ravnopravnosti, društava koja nude održiv ekonomski razvoj, odgovornu vlast i poštovanje osnovnih prava.

''Društvo zasnovano na vladavini prava omogućuje pravično i djelotvorno zadovoljavanje građanske pravde. Obični ljudi bi trebalo da budu u mogućnosti da dobiju zadovoljenje u skladu s osnovnim pravima i preko formalnih institucija. Nepristranost, integritet i visok standard odlučivanja sudova od ključnog su značaja za zaštitu vladavine prava, za ekonomski razvoj i za razvoj zajednice - rekao je Alexander Peyre Dutrey.

Na Forumu je predstavljen i Vodič o nezavisnosti i nepristranosti pravosuđa.

Promoviranje Europske konvencije

U toj publikaciji su objašnjena ključna načela koja je Europski sud za ljudska prava razvio prilikom tumačenja i primjene prava na suđenje pred nezavisnim i nepristranim sudom obrazovanim na osnovu zakona te su dati rezimei nekih od najvažnijih predmeta iz njegove sudske prakse o ovoj temi. Vodič je moguće preuzeti na linku.

Ovogodišnji forum pratilo je više od 300 predstavnika pravosudnih institucija, međunarodnih institucija, nevladinih organizacija i novinara iz Europe.

Forum o vladavini prava za jugoistočnu Europu se održava od 2014. godine i postao je jedan od najvažnijih godišnjih događaja za predstavnike pravosuđa, nevladinih organizacija i pravnike iz regiona.

Cilj Foruma jeste promoviranje provođenja Europske konvencije o ljudskim pravima na državnom nivou, te ta potakne regionalnu suradnju u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava, kao i da pruži pomoć u procesu integracije regije u Europsku uniju.

Kopirati
Drag cursor here to close