Anketa

Koalicijsku vladu Slovenci i dalje ocjenjuju negativno, no raste i podrška

Vijesti / Flash | 08. 05. 2017. u 09:50 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina birača rad slovenske vlade i dalje ocjenjuje negativno, ali raste i srednja ocjena u odnosu na prošle mjesece, pokazala je u ponedjeljak najnovija anketa ljubljanskog "Dela" u redovitom mjesečnom ispitivanju pulsa birača.

Rad koalicijske vlade lošim smatra 42,9 posto od 1002 ispitanika na reprezentativnom uzorku birača. Da vlada radi dobro smatra 11,8 posto, a 42,6 posto dalo je srednju ocjenu, što je više nego prijašnjih mjeseci.

Preferencije birača prema političkim strankama nisu se znatnije izmijenile i u slučaju prijevremenih izbora najviše glasova i mandata u parlamentu dobila bi oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše - 13,8 posto.

Slijedila bi stranka Socijalnih demokrata (SD) sadašnjeg ministra poljoprivrede Dejana Židana, koja se približila Janšinoj s 12,8 posto, a razlika je u travnju bila gotovo 4 posto.

Na trećem je mjestu Udružena ljevica (ZL) s 9,2 posto potencijalnih glasova, a Stranka modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara je četvrta sa 7,3 posto.

Najpopularniji slovenski političar i dalje je predsjednik države Borut Pahor, također favorit za osvajanje novog mandata na predsjedničkim izborima na jesen, ali će vjerojatno pobijediti tek u drugom krugu, smatra vodeći slovenski list.

Po popularnosti je odmah iza Pahora europska povjerenica za promet Violeta Bulc, a slijedi je slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon.

Nakon te trojke su po popularnosti predsjednik parlamenta Milan Brglez, ministar poljoprivrede Dejan Židan te europarlamentarac Igor Šoltes.

Premijer Miro Cerar zauzeo je tek 17. mjesto ljestvice.

Kopirati
Drag cursor here to close