Pernati bum

Kokoši samoubojice u rukama Islamske države

Vijesti / Flash | 21. 07. 2015. u 11:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džihadisti Islamske države navodno su počeli da koriste kokoši kao mobilne improvizirane eksplozivne naprave, piše britanski Daily Mail.

Fotografije takozvanih "kokoški samoubojica" masovno dijele na Internetu korisnici koji su za i protiv Islamske države, iako njihova autentičnost ne može biti potvrđena, navodi britanski list, prenio je Tanjug.

Pripadnici ekstremističke grupe koji djeluju u i oko iračkog grada Faludže, navodno vezuju eksplozivne pojaseve na kokoši, koje zatim usmjere da odlutaju u pravcu neprijateljskih kampova.

Pošto se one nađu u okviru dometa za napad, bez izazivanja sumnje, ekstremisti Islamske države, uz pomoć daljinskih upravljača, aktiviraju eksplozivne naprave, ubijajući sve koji su se zatekli u blizini.

Upotreba ovakvih eksplozivnih naprava pokazuje da islamska država, polako ostaje bez streljiva, nakon godina borbi u Siriji i Iraku, navodi pak Daily Star pozivajući se na neimenovanog stručnjaka.

"Islamska država će iskoristiti sva moguća sredstva da izazove smrt i razaranje. Korištenje životinja ima malu vojnu vrijednost - to je samo još jedan primjer kako njihovi izopačeni umovi smišljaju bizarne načine da ubijaju ljude", rekao je neimenovani Britanac koji se bori na strani kurdskih vojnika u regiji za taj list.

Bizarna tvrdnja da Islamska država "kokoške samoubojice" dolazi nekoliko dana nakon izvještaja da je ta grupa vezala improviziranu eksplozivnu napravu za jednu kozu, koja je poslana u kurdsku bazu u sirijskom gradu Kobane.

Kopirati
Drag cursor here to close