Komentar

Koliko košta ubojstvo žene u BiH?

Ubiti ženu u BiH tako hladno i priznati ubojstvo znači 25 godina u toplom smještaju, tri obroka, šetnju, čitanje, teretanu, rad u kuhinji i sve što recimo nudi npr. zatvor u Vojkovićima.
Vijesti / Flash | 19. 07. 2024. u 12:46 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tko se pitao koliko 'košta' ubojstvo žene u Bosni i Hercegovini, prije nekoliko dana mogao je dobiti odgovor. Ravno 25 godina zatvora. Nekada i manje, uz one famozne olakotne okolnosti koje vidite pri kraju obrazloženja presude. Uz dobro ponašanje, izađete i ranije. To je recimo epilog brutalnog ubojstva u Tuzli, kada je policijski službenik ispalio više od 15 hitaca u Amru Kahrimanović. Prvo u leđa, a nakon toga kad je Kahrimanović pala na zemlju, prišao joj je i u nju ispalio još 15 metaka. Bio je pijan, priznao je ubojstvo i suđenje je maksimalno skraćeno. I što to znači za obitelj ubijene? Apsolutno ništa. Odnosno zaključak – da ubiti ženu tako hladno i priznati ubojstvo znači 25 godina u toplom smještaju, tri obroka, šetnju, čitanje, teretanu i sve što recimo nudi npr. zatvor u Vojkovićima.

Ako bolje pogledate neke snimke i fotografije uvjeta u tom zatvoru, doći ćete do zaključka da se ''isplati'' biti u zatvoru. Ne daj Bože da vas nagovaramo na kakvo krivično djelo, ali stavljajući se u poziciju krvoloka koji svako malo ubijaju žene u nekom dijelu BiH – ovakav zatvor im dođe kao nagrada. Jesti, piti, živjeti na račun države a ugasiti jedan život – što je drugo nego nagrada.

Ako je ovaj policajac s početka priče dobio 25 godina, motam film po glavi što bi se trebalo dogoditi da recimo dobije 40 godina? Koje su mu to olakotne okolnosti da toliko puta puca u nesretnu ženu i dobije 25 godina? Pitam, onako – da vidim na koliko bi se mogla smanjiti ta kazna ako bi čin ubojstva bio nešto drugačiji. A moja pitanja su u najmanju ruku bizarna, odvratna, teško ih je slušati i čitati – a kamoli razmišljati o njima. Ipak, običan narod se svakodnevno pita što je još morao učiniti ovaj ubojica žene da dobije veću kaznu.

Možda ono što se dogodilo ženi koju su suprug i svekrva ubili sarajevskom naselju Pofalići. Hoće li i on dobiti 25 ili manje, ili će krivnju preuzeti stara majka koja je sa sinom na sve moguće brutalne načine zlostavljala Nerminu da bi je potom i ubili. Jesam li rekla da su je mučili do te mjere i ubili na takav način da joj je glava bila smrskana, a Sarajevo ne pamti takav zločin. O tome se nije pisalo. Nisu se oglašavali ovi ''bitni''. Jer Nermina nije imala veliku, utjecajnu obitelj. Na kraju, prema dosad poznatim informacijama, suprug Goran koji je ubio Nerminu rekao je kako je liječen od šizofrenije i da je Nerminu ubila njegova majka, iako svi dokazi govore da su to učinili oboje. Izgleda da ipak nije toliko šizofren da ne zna slagati, preusmjeriti krivicu na drugog, pokušati sakriti dokaze. Čime li će se braniti, bolešću? Je li bolest i što su kupili pile, sjekire, noževe, strojeve za mljevenje mesa – kako bi nesretnu Nerminu samljeli i sakrili tragove ubojstva? Ili je jasna namjera? Hoće li sud reći da je teško dokazati namjeru ili? Je li to dovoljan razlog da i on dobije 25 godina ili možda manje. Jer bolestan je. Kaže. Što li će ovaj put sud uzeti kao olakotnu okolnost. To ćemo tek vidjeti.

Je li to demokracija, ta silna prava onih kojima se sudi, onih koji su presuđeni, oni koji su već u zatvorima, onima koji vide da se u BiH ''isplati ubiti''? Da oni koji su pod zemljom budu ubijeni na pravdi Boga, a ovi što ''služe kazne'' uživaju sva demokratska prava i dobivaju minorne kazne.

Oni koji su jugonostalgičari u ovakvim slučajevima često prizivaju Titin Goli otok. Sad je to, čitam neki dan - svjetska baština koja propada i traži se zaštita ovog kompleksa. Iz ove perspektive danas, bez obzira što mislili o Golom otoku i načinima služenja kazne tada, kao i razlozima slanja na Goli otok – sve mi se više čini kao dobar model izdržavanja kazne za ove krvoločne ubojice koji danas vladaju društvom.

Kako inače drugačije poslati poruku ovima što im se uvažavaju sva moguća prava i neprava za silna ubojstva žena, da takvi gnusni zločini se neće nagrađivati s tri topla obroka, teretanom, radom u kuhinji, čitanjem knjiga u knjižnici, radom u kuhinji i vešeraju u modernim zatvorskim ćelijama i nekoliko godina takvih životnih uvjeta?

I...što vi mislite koliko košta ubiti ženu u BiH?

Kopirati
Drag cursor here to close