Susret s veleposlanikom SAD-a

Komšić-Murphy o formiranju vlasti

''Izraženo je zajedničko očekivanje da će rezultati izbora biti implementirani te da će vlasti biti formirane u okviru zakonom utvrđenih rokova''
Vijesti / Flash | 14. 11. 2022. u 18:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphyja, na sastanku je razgovarano o aktivnostima za formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine na temelju odluka visokog predstavnika.

''U tom pogledu član Predsjedništva BiH Komšić obrazložio je razloge podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika donesenih nakon održavanja općih izbora, posebno naglasivši da podržava instituciju OHR-a u okviru njenih nadležnosti. Isto tako je istaknuo da, kad odluke OHR-a postanu dio pravnog sustava Bosne i Hercegovine, one postaju podložne eventualnim zahtjevima za ocjenu ustavnosti'' - navodi se.

Sugovornici su također razgovarali o putu Bosne i Hercegovine u okviru euroatlantskih integracija odnosno mogućem kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, kao i o nastavku reformi u vezi sa integracijama u NATO.

''Izraženo je zajedničko očekivanje da će rezultati izbora biti implementirani te da će vlasti biti formirane u okviru zakonom utvrđenih rokova'' - priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close