nije jednostavno

Komšić o Izbornom zakonu: Nije stvar samo toga što će Čović i Izetbegović dogovoriti

Vijesti / Flash | 28. 10. 2015. u 15:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Demokratske fronte i zastupnik u državnom parlamentu Željko Komšić danas je u Sarajevu izjavio novinarima da je priča o Izbornom zakonu sama po sebi komplicirana.

''Priča o Izbornom zakonu nije jednostavna, niti je stvar dogovora samo dvojice-trojice ljudi'', kazao je Komšić. Istaknuo je da je Izborni zakon, poslije ustava jedne zemlje, najvažniji akt po kojem ta zemlja funkcionira, pojašnjavajući da Izborni zakon zalazi u srž demokracije u jednoj zemlji, te u pitanje ljudskih prava, ravnopravnosti i naroda i pojedinaca.

''Dakle, nije to stvar samo toga što će Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovoriti. Činjenica jeste da oni imaju ogroman politički kapacitet na račun broja glasova koji su dobili i broja zastupnika koji imaju, činjenica je da je legitimno da oni o tome razgovaraju, ali nije legitimno da se kroz priču o izmjeni Izbornog zakona derogira ustavno uređenje BiH, jer je to sasvim poseban segment priče'', naveo je Komšić.
Komšić je novinarima u Sarajevu izjavio da nije tajna da postoje ambicije i želje za promjenu i saziva Vijeća ministara BiH, odnosno promjenu parlamentarne većine. Odgovarajući na novinarsko pitanje djeluje li postojeća parlamentarna većina na državnom nivou, kazao je da se nije ništa promijenilo u parlamentarnoj veći kad se govori o radu zastupnika, dodajući da ima neslaganja o pojedinim pitanjima.

''Ali kada je riječ o Vijeću ministara BiH i njegovom funkcioniranju to ide, moram reći, dosta dobro. Bar se ne vidi na prvi pogled da tu ima nekih razmimoilaženja kada je riječ o radu Vijeća kao izvršnog organa '', naveo je Komšić.

Dodao je da nije nikakva tajna da postoje ambicije i želje za promjenu i saziva Vijeća ministara BiH, odnosno i promjenu parlamentarne većine.

''Znate da gospodin (Dragan) Čović nije krio tu namjeru od samog početka, što je po meni legitimno. Ali onda se postavlja pitanje što je ulazio uopće u tu priču. Kako stvari vrlo često stoje u BiH, mnogo toga ne izgleda logično na prvi pogled'', kazao je Komšić.

Istaknuo je da Vijeće ministara BiH, koliko on zna na osnovu informacija koje dobiva od jednog ministra i jednog zamjenika ministra iz DF-a, funkcionira do sada dosta dobro.

''Što se možda ne bi dalo zaključiti po parlamentarnoj većini u samom Zastupničkom domu PSBiH, gdje su vrlo česte rasprave, dueli, prije svega s Klubom zastupnika HDZ-a'', naveo je Komšić.

Zastupnica Srpske demokratske stranke u Zastupničkom domu državnog parlamenta Aleksandra Pandurević je danas u Sarajevu izjavila novinarima da je Demokratska fronta dio vlasti te da je uvjerena da će DF ostati dio vlasti na državnom nivou.

''Mi ne mijenjamo mišljenje za jedan dan. Ministar Matanović odlično radi svoj posao. Podsjetit ću da je on riješio problem digitalizacije koji prethodno Vijeće ministara nije moglo da riješi za četiri godine, riješio je problem izgradnje mosta u Gradišci, riješio je mnoge probleme, odlično se ponio na Bečkoj konferenciji'', kazala je Pandurević.

Istaknula je kako ne vidi razlog „zašto tim koji dobro radi treba mijenjati“.

Kopirati
Drag cursor here to close