56:40

Kongres prihvatio proračun za 2015.

Vijesti / Flash | 14. 12. 2014. u 08:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Senat prihvatio je u sinoć proračun do 30. rujna 2015., dva dana nakon što je to učinio Predstavnički dom čime je izbjegnuta mogućnost blokade rada državnih službi.

S 56 glasova 'za' i 40 protiv senatori su kasni sinoć na posebno sazvanoj sjednici prihvatili zakon o financiranju saveznih službi za proračunsku godinu 2015., u iznosu od 1.014 milijarde dolara. Predstavnički dom taj je zakon prihvatio u četvrtak navečer, a sada ga treba potpisati predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama.

Zakon omogućuje rad vlade do 30. rujna 2015., a zastupnici su sjednicu zakazali tako da imaju četiri dodatna dana kako bi izbjegli blokadu od prije godinu dana kada su zbog sukoba oko proračuna i podizanja granice zaduživanja paralizirali rad države na dva tjedna te je savezna vlada bila na rubu da ne može plaćati svoje javne službe. Zakon o financiranju plod je višemjesečnih pregovora između demokrata i republikanaca.

Prema izglasanom proračunu rashodi pokrivaju najveći dio rada savezne vlade, od čega 554 milijarda za obranu, uključivo novac za zračnu kampanju protiv Islamske države i obuku umjerenih sirijskih pobunjenika. Ministarstvo vanjskih poslova dobiva 49,3 milijarde dolara, od čega 5,4 milijarde za sigurnost američkih veleposlanstava. Za borbu protiv ebole namijenjeno je 5,4 milijarda, napose za istraživanje i razvoj cjepiva te za pomoć Zpadnoj Africi. Istim znakom potvrđuje se zabrana prebacivanja zatočenika iz vojnog logora Guantanmo na Kubi u SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close